海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

AB桶 Q 魚求教!!     [複製鏈接]

樓主
換左大缸. 開開心心諗住可以養多D魚同珊瑚. 好可惜, 由於經驗不足, 還是招來了一場災難.

三星期前買入的幾條愛魚順帶也把白點帶了入缸. 之後便一發不可收拾. 雖然已經重金下了. 兩次珊瑚缸白點藥. 但最後都無補於事.

最後... 連舊魚也一併死了幾條.  看著魚兒一條一條的死去.. 心沉下了....  為了減低往後的死亡率.  決定下回新魚開始用AB桶 來 Q魚.  

在網上看了資料. 心裡有了一些大概方法.. 怕自己攪錯. 所以特此請教於各位師兄先輩.  

AB桶指的就是去買兩個容量相同的膠桶.  每天對調使用並切底消毒使用後的桶.--->對嗎!?

另外想請教,  在AB桶其間若發現魚兒身上出現白點.  那需要落藥嗎? 還是只要每天換桶換水. 就可以? 這是小弟最大的疑問.

還望各位指教!!

沙發
ybkwok 發表於 2015-2-3 11:58
AB桶就不用落藥,但注意,不要再有問題既魚缸取水!
最好另外準備第二個水源

明白. 謝版大.

另外.  以我現在缸的情況.. 要等多久才可以再落魚!?

P.S  還有一白點紫吊在缸中. 搶口大食. 白點情況持續了三星期到現在

板凳
chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:31
有沒有用过滤袋 ?

師兄. 之前有用.  
現在 DIY 改成了用. 棉兜

地板
pat_shiu 發表於 2015-2-3 12:34
但ching個主缸已經有白點, 就算q 好新魚, 入缸後重係有機會生白點.
除非你主缸無魚, 再行多28日水去Q主缸.

師兄..  基本上唔會無魚. .
由以前的細缸. 到現在大缸.
開缸元佬的.  火背, 菲濟魔. 睡衣..   好怕金剛不壞一樣..  經歷了細缸和大缸的. 白點災難. 對他們一點事也沒有.

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:38
用回过滤袋

師兄係咪講.   用返濾袋?!?!   

請問... 好處何在呢.!?

ybkwok 發表於 2015-2-3 12:48
只要個缸有魚,入面D白點蟲就不會休止

版大.... 咁我可以點做.!?

pat_shiu 發表於 2015-2-3 12:54
FOR RT
1. 只要主缸有過白點, 又一直有魚, 係吾會真正清到.........
2. Q 魚, 係要在主缸有白點前做.   ...

師兄.. 我想問... 珊瑚. 點樣 Q呀.!?!?!

我有件角.. .兩條管虫. ..  兩件大手星花. 一件黃金皮革.... 可以點做...

royleung826 發表於 2015-2-3 12:59
另外如果你唔想行AB桶,你可以開個細缸仔,放主缸可以唔要果d有菌環或石及水加銅藥,咁你就有個Q缸,入新魚 ...

換了大缸後.. 家裡己經沒位置再整一個Q缸了. ><

我係wingk960 發表於 2015-2-3 14:20
哦......你有耐性先攪到.唔係rt由佢喇.
d魚強壯左就冇事嘞.
白點上唔到身.一個月都差唔多會屎晒.

榮少................ 老實說... 我無...

最慘.. 我就係.  RT....  我都諗緊... 就萛.. 我捉哂D魚出黎... 咁我D石都會有白點......  

以家我都唔知點做好...   比條明路我行下..

同埋聽大家咁講...   其實我係咪即係唔駛 Q 魚.... !?  只能聽天由命.!?

如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧就放.. 如果西住期間.. 起白點.. 就捉佢出來.. 用個桶.. 養住落藥.. 醫返好. 先再放入主缸.. 咁得唔得呢.!?!?!

leemanho 發表於 2015-2-3 17:33
有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。

ok .. thanks 師兄.

Kwong 發表於 2015-2-4 03:55
冇錯!養魚各師各法,但唔見議咁做,首要做嘅係點樣清曬D白點,期間唔好再加魚喇!

以家我都無符... .. 今朝又死了一條睡衣..
我現在只可以等佢地自己捱過呢一關.. 然後.  兩個月唔加魚.. 睇下.. 得唔得啦.   
我想問.... 海星駛唔駛拎走埋.!?