海水領域 SeaFishZone

查看: 9813|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
(輸入又冇增加,何來輸出又多咗.......)
以上長毛大師於本網回應N次的答案

講真可以,最好放喺沙缸暗流位
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

沙發
leemanho 發表於 2015-2-5 09:25
我都諗緊同一個問題,之前仲買左 1 L sera 環實驗下係咪真係減到 NO3,so far 好似唔得。可能我實驗缸太大流 ...

遠離上落水位,沙缸角落位最理想所以RT一定要有大沙缸,因為RT多器材
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

板凳
其實唔可以單睇"加環"就定論NO3高,沙石都可以令NO3高,仲有其他因素呢...
"氮"其實存在於不同型式,一大粒魚屎又有氮,肉眼見唔到的硝酸鹽又有氮
N-cycle去到邊個步驟,視乎"適當媒介"多少,唔係以前點會出現"厚沙底"呢種媒介
Seachem都有講細水流下Denitrate石仔會有另一種功能,呢啲咪"適當媒介"

版主

馬記廁所友

地板
edlsang 發表於 2015-2-5 16:49
珊瑚缸多魚,相继NO3 亦会提高嗎?!

NO3係從蛋白質分解出來
成條魚已經係蛋白質喇