海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
pat_shiu 發表於 2015-2-5 16:46
1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環

2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 水會清得快D
用環恐怕要隔日先清, 化氮幾粒鐘就會清晒. 多左環而影響化氮效率, 係好微. 應忽略不計.

重點唔應該係NO3, 應該係反硝化.

SERA環同生物石都係有氧環境下內部都會發生反硝化作用即減NO3.
而普通環係有氧環境下唔會有反硝化作用.
而係微氧/無氧環境下乜野濾材都會反硝化.

SERA環=生物石的作用. 唔係減NO3神器.
好多人齋用生物石NO3可以10以上, 又有人可以玩得好低.
同理, 用SERA環都係一樣.

SERA 環好處係主缸少活石, 水流更好, 污物積聚少, 易清潔, 自然更易做到低NO3.

咸水野都係MIX AND MATCH, 無話一定最好. 就算用普通環, 加大量碳源減NO3, 又咪一樣養到.

最佳新人 論壇元老

沙發
pat_shiu 發表於 2015-2-6 15:32
其實我覺得師兄個example有D問題.  大家討論一下.

1. 首先化氮同環係吾應該直接比較.  一個係生物過濾 ...

唔... 我係想表達, 個影響係無你想像中咁大. 可以忽略, 原因已經講左.

污染源頭係由有機物經細菌分解轉化成NH3 NH4. 化氮係由最源頭開始做野. 而菌要經過成個CYCLE. 處理快慢係由大家經驗得知.(就是上例), 隔離網更有CHING曾經用此方法測試化氮. 幾小時就可以成杯黑色屎水打返晒出黎.

而且再一次講明... SERA SIPORAX環唔係用黎減NO3.... 係用黎代替活石.

如果用緊活石, 高NO3, 之後加SIPORAX(=加活石), 你覺得會唔會減到NO3?

加SIPORAX係底缸, 減少主缸石數量, 清缸底勁吹底, 盡量做到唔積屎. 改變返個輸入輸出平衡. 先可以做到低NO3.

如果話做個盒慢水流想做微氧/無氧環境比siporax, 咁就同走鬼式厚沙底類似. 個盒入個既濾材係普通環亦可以. 重點亦轉到要VERIFY個盒入面要微氧/無氧.