海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

樓主
vsvs 發表於 2015-2-5 08:55
(輸入又冇增加,何來輸出又多咗.......)
以上長毛大師於本網回應N次的答案

1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環
assume 你餵一粒糧,製做0.1no3 (因為化氣打走左半粒糧的organic waste)

CASE "B". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸加10L環
因為多左環, assume菌多左, 將一粒糧變做no3嘅時間短左, 同時比化氮打嘅時間短左 (打小左野)
所以同一粒糧, 化氮只可打走四份之一粒糧嘅organic waste (因為時間短左), 所以最後"石十環"就製做多左no3 (>0.1)

*所以好多人會覺得加環=加NO3

CASE "C"  主缸200L有50lbs生物石, 沙缸加多30lbs石
因為多左石, 同樣菌多左, 將一粒糧變做no3嘅時間also短左, 同時比化氮打嘅時間短左 (打小左野)
所以同一粒糧, 化氮只可打走四份之一粒糧嘅organic waste (因為時間短左), 所以最後"石十石"一樣就多左no3 (>0.1)

*其實加石, 一樣加NO3, 不過環應該可以養多D菌, 所以明顯好多.

2. 以上係我對輸入不變, 但輸出多左嘅意見.  希望大家比D意見.

3. 其實如果要在RT環境下養多D魚, 也只好加環, 多左果D NO3 有好多方法去減, 如豆, 通粉........

4. 所以加吾加環, 應該係睇你想養幾多魚, 而吾係考慮多左幾多NO3.

沙發
nickdo 發表於 2015-2-6 11:16
2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 水會清得快D
用環恐怕要隔日先清, ...

其實我覺得師兄個example有D問題.  大家討論一下.

1. 首先化氮同環係吾應該直接比較.  一個係生物過濾 (by bacteria 菌), 一個係機械過濾 (by surface tension 表面張力)
我個例子只係想說明, 佢地係會互相影響, 而道至個輸出吾同左.  而吾係去比較佢地的過濾效率.

2. 用返ching個example....2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 有毒AMMONIA 會降到 zero 快D呢?
用環相信短時間就會處理好,  化氮相信係吾會做到......... 化氮只係可以將垃圾(糧,屎....)靠surface tension直接打走.....只要垃圾比化氮打走左, 環就會小左輸入去做NO3.

我只係想講佢地係會互相影響, 導致輸入不變, 但輸出多左嘅.  **當然係沒辨法知通多左幾多, 而且每個缸個情況都吾一樣**

3. Sera環 廠方就話可以做到同時keep到"好氧"and"厭氧"細菌去行denitrification.  所以就貴D但實際上可以做到幾多denitrification都係沒辨法計算.  我自已都用緊 10Lsera, 都係一樣要加通粉去control NO3.

4. 咸水野都係MIX AND MATCH, 無話一定最好. 就算用普通環, 加大量碳源減NO3, 又咪一樣養到-------- 100% 絕對同意, 最緊要適合自已.

板凳
edlsang 發表於 2015-2-5 20:49
但係都有大隊話吾好加......

吾應該跟隊!!!!

而係應該要知道 "加" 有什麼 優點和缺點
而 "吾加" 又有什麼 優點和缺點

跟著自己個缸嘅情況去平衡, 去決定 "加" or "吾加"