海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

edlsang 發表於 2015-2-5 16:49
珊瑚缸多魚,相继NO3 亦会提高嗎?!

NO3係從蛋白質分解出來
成條魚已經係蛋白質喇
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 論壇元老

chihim 發表於 2015-2-5 11:17
其實早10年前已經有ching 講。。。不過當年未有今日知道得太多

所以最後結論系比 爆no3 贏左,導致今日 ...

好少見你打咁多字,又學到野,辛苦晒

edlsang 發表於 2015-2-5 20:49
但係都有大隊話吾好加......

叫你唔好加又講得服你未跟囉

pat_shiu 發表於 2015-2-5 16:46
1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環

又係好少見你打咁多中文字,又係辛苦晒,又係學到嘢

睇完晒d大師們分析,其實我都係覺得絶對可以加。理得佢有冇多到NO3,反正RT你都要解决NO3問題,多d少d都要搞架拉

最佳新人 論壇元老

pat_shiu 發表於 2015-2-5 16:46
1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環

2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 水會清得快D
用環恐怕要隔日先清, 化氮幾粒鐘就會清晒. 多左環而影響化氮效率, 係好微. 應忽略不計.

重點唔應該係NO3, 應該係反硝化.

SERA環同生物石都係有氧環境下內部都會發生反硝化作用即減NO3.
而普通環係有氧環境下唔會有反硝化作用.
而係微氧/無氧環境下乜野濾材都會反硝化.

SERA環=生物石的作用. 唔係減NO3神器.
好多人齋用生物石NO3可以10以上, 又有人可以玩得好低.
同理, 用SERA環都係一樣.

SERA 環好處係主缸少活石, 水流更好, 污物積聚少, 易清潔, 自然更易做到低NO3.

咸水野都係MIX AND MATCH, 無話一定最好. 就算用普通環, 加大量碳源減NO3, 又咪一樣養到.

nickdo 發表於 2015-2-6 11:16
2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 水會清得快D
用環恐怕要隔日先清, ...

其實我覺得師兄個example有D問題.  大家討論一下.

1. 首先化氮同環係吾應該直接比較.  一個係生物過濾 (by bacteria 菌), 一個係機械過濾 (by surface tension 表面張力)
我個例子只係想說明, 佢地係會互相影響, 而道至個輸出吾同左.  而吾係去比較佢地的過濾效率.

2. 用返ching個example....2杯化氮屎水倒入個兩缸到,
一個缸只有環, 另一個有化氮. 邊個缸D 有毒AMMONIA 會降到 zero 快D呢?
用環相信短時間就會處理好,  化氮相信係吾會做到......... 化氮只係可以將垃圾(糧,屎....)靠surface tension直接打走.....只要垃圾比化氮打走左, 環就會小左輸入去做NO3.

我只係想講佢地係會互相影響, 導致輸入不變, 但輸出多左嘅.  **當然係沒辨法知通多左幾多, 而且每個缸個情況都吾一樣**

3. Sera環 廠方就話可以做到同時keep到"好氧"and"厭氧"細菌去行denitrification.  所以就貴D但實際上可以做到幾多denitrification都係沒辨法計算.  我自已都用緊 10Lsera, 都係一樣要加通粉去control NO3.

4. 咸水野都係MIX AND MATCH, 無話一定最好. 就算用普通環, 加大量碳源減NO3, 又咪一樣養到-------- 100% 絕對同意, 最緊要適合自已.

edlsang 發表於 2015-2-5 20:49
但係都有大隊話吾好加......

吾應該跟隊!!!!

而係應該要知道 "加" 有什麼 優點和缺點
而 "吾加" 又有什麼 優點和缺點

跟著自己個缸嘅情況去平衡, 去決定 "加" or "吾加"

最佳新人 論壇元老

pat_shiu 發表於 2015-2-6 15:32
其實我覺得師兄個example有D問題.  大家討論一下.

1. 首先化氮同環係吾應該直接比較.  一個係生物過濾 ...

唔... 我係想表達, 個影響係無你想像中咁大. 可以忽略, 原因已經講左.

污染源頭係由有機物經細菌分解轉化成NH3 NH4. 化氮係由最源頭開始做野. 而菌要經過成個CYCLE. 處理快慢係由大家經驗得知.(就是上例), 隔離網更有CHING曾經用此方法測試化氮. 幾小時就可以成杯黑色屎水打返晒出黎.

而且再一次講明... SERA SIPORAX環唔係用黎減NO3.... 係用黎代替活石.

如果用緊活石, 高NO3, 之後加SIPORAX(=加活石), 你覺得會唔會減到NO3?

加SIPORAX係底缸, 減少主缸石數量, 清缸底勁吹底, 盡量做到唔積屎. 改變返個輸入輸出平衡. 先可以做到低NO3.

如果話做個盒慢水流想做微氧/無氧環境比siporax, 咁就同走鬼式厚沙底類似. 個盒入個既濾材係普通環亦可以. 重點亦轉到要VERIFY個盒入面要微氧/無氧.

pat_shiu 發表於 2015-2-6 15:43
吾應該跟隊!!!!

而係應該要知道 "加" 有什麼 優點和缺點

認同!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

石多又話阻流,有沙又話積垃圾,用環又話爆no3

以上係我體資料講的,錯? 我又唔覺得錯啵

石多阻流所以少石,沙積垃圾所以清缸低,環爆no3所以唔用環。。我想問 甘d 菌住係邊?

如果衡量輕重,石係要少,沙係唔用或者薄薄一層,再用環羅。

no3 po4 唔系無啦啦爆出來的,任何媒介都有區既用法

用定唔用, 最起碼 自己要想下,了解多d 而唔系聽一句 珊瑚缸唔用環 就唔用羅。