海水領域 SeaFishZone

查看: 4445|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

藍十字銅藥會否過期? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
藥+測銅劑大約兩年前買而家仲用唔用得?Thx!

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
測試劑一定過期,銅藥超過兩年最好買過支新起碼覺得安心D!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

板凳
我試過因測試劑過期引至部佾愛魚被毒死
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

地板
Me 2!最好買過支,話明係藥就一定有限期!以免因小失大。想當日又係用了過期銅藥,損失了數條心愛魚兒

Me 2!最好買過支,話明係藥就一定有限期!以免因小失大。想當日又係用了過期銅藥,損失了數條心愛魚兒

官網討論區官方人員答人話唔會,不過我o個支兩三年前買既,最近用過兩三次,都係用左十幾日仲有新白點出,好似殺唔到離開左身o個d白點蟲咁

但係個人經驗對銅藥最敏感既黃吊又真係落左兩日由生猛搶口變暈陀陀最後死左

所以我都唔知有無用

(測銅太貴無買,以前就咁照份量落都好多時醫到)