海水領域 SeaFishZone

樓主: arslok
打印 上一主題 下一主題

水濛 [複製鏈接]

論壇元老

得3條魚仔都濛到咁?

chihim 發表於 2015-2-9 17:09
你處理得唔好,繼續系甘。。 正常

ching , 有何高建可以改善呢?

kenjigood 發表於 2015-2-9 17:10
生化棉唔知你用黎做乜

過濾 , 唔啱用咁我抽走個生化棉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

高建已經講左魯

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

兩個月都咁濛....冇咩可能呀嘛.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

駱駝蝦2,馬騮蝦,醫生蝦4,紫海兔2,金錢麒麟,食苔巴士2,六線狐

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

你嘅過瀘系統出問題,有好多嘢好阻水,同埋個上水泵唔係好夠力,首先拎走曬D棉,淨放生物環,最好唔好用藍色膠篩篩住,用網袋,然後落支蜂蝗槳落去,過兩日測試下NO2、NO3,仲有PH、水溫等等!又或者係你D鹽,因你換水比較密!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

師兄我同你1樣用 matrix ,仲全部都係添
我30" 背滴,都係用nj1700,matrix 阻水到差d回唔切水

如果你只得3條魚仔,我會試下熄化氮,羅走大部份濾材去水桶打氣,睇下仲濛唔濛。

逐樣試咁羅

Kwong 發表於 2015-2-10 03:45
你嘅過瀘系統出問題,有好多嘢好阻水,同埋個上水泵唔係好夠力,首先拎走曬D棉,淨放生物環,最 ...

好多謝幾位 ching 既建議 , 昨日放工買咗支硝化細菌放落缸 , 好似清返 d d , 今晚返去再睇睇咩清況

藍色膠篩整得好辛苦嫁 , 人手剪出嚟再用索帶索起 , 我見好多師兄都係咁整 , 相比起網袋點解會阻水?

抽晒 d 棉 , d 環咪即屎?

dicky826 發表於 2015-2-10 09:19
師兄我同你1樣用 matrix ,仲全部都係添
我30" 背滴,都係用nj1700,matrix 阻水到差d回唔切水

多謝建議 , Matrix 石仔我放尾倉最角落頭 , 好似都唔太阻水

論壇元老

arslok 發表於 2015-2-10 12:39
多謝建議 , Matrix 石仔我放尾倉最角落頭 , 好似都唔太阻水

逐樣試, 橫店得幾條魚毛,少量環都夠做

最佳新人 論壇元老

用白棉好d,最好用格仔板托住白棉,格仔板高過水位一寸到,等白棉唔使掂水,但您依家係瀑布式冲下去,
白棉每只得一边隔到濊漬......
簡單就最好