海水領域 SeaFishZone

樓主: arslok
打印 上一主題 下一主題

水濛 [複製鏈接]

樓主

係尾倉加 1L Mono Ball & 將二倉 2L Seachem Matrix 調去尾倉後第二日就開始水濛 , 請問咩原因?

太多濾材阻水 , 還是上水泵開始老化? 每次喂食也關閉上水泵會更易老化?

ps 兩日前已抽起尾倉所有濾材 , 但水還是一樣濛

希望各師兄師姐幫幫手

器材如下:

24” x 16” x 18”  背滴缸 , 大約 100L 水
NJ 1700
BM QQ
Tunze 6025
3L Mono Ball
4L MA 環
2L Seachem Matrix
簿沙底
開缸11個月

沙發
其實已經為持o左兩個月,當時有8條魚,全部唔過1寸,

後期因為中細白點,死o左幾條魚,

當照明充足時會見到好像有d粉塵係水中漂浮

板凳
師兄係只硝化細菌?

好唔好試下換大 d 既上水泵?

地板

相片係昨日影的

video 尾倉未抽起濾材前拍的
頭倉
https://www.youtube.com/watch?v=Tn1BR5LWN5g
尾倉
https://www.youtube.com/watch?v=LAVBHuvh3Wk

chihim 發表於 2015-2-9 12:12
你搞過d 濾材,水濛好正常。。

落翻d 菌 等下

但為持o左兩個月正唔正常?

頭倉個塊係白棉 , 已經隔日換

唔正常....  但未搵到方法解決

應該係 Aqua One , 十幾蚊一塊 , 當污穢既時候都阻水嫁 , 同埋我已經係一開二咁用

kenjigood 發表於 2015-2-9 15:07
當污穢既時候都阻水嫁...咁即係格唔到水囉

你用返10蚊幾包個d用啦....唔駛用1x蚊.....

格唔到水?  即是要換密 d 棉睇下有無幫助 ?

另外 生化棉 同 白棉 應該放邊樣先?

kenjigood 發表於 2015-2-9 16:30
白棉

即是 白棉 --> 生化棉 --> 生物環?

除咗換棉換密 d , 仲有無其他建議?

Thanks

chihim 發表於 2015-2-9 17:09
你處理得唔好,繼續系甘。。 正常

ching , 有何高建可以改善呢?

kenjigood 發表於 2015-2-9 17:10
生化棉唔知你用黎做乜

過濾 , 唔啱用咁我抽走個生化棉

Kwong 發表於 2015-2-10 03:45
你嘅過瀘系統出問題,有好多嘢好阻水,同埋個上水泵唔係好夠力,首先拎走曬D棉,淨放生物環,最 ...

好多謝幾位 ching 既建議 , 昨日放工買咗支硝化細菌放落缸 , 好似清返 d d , 今晚返去再睇睇咩清況

藍色膠篩整得好辛苦嫁 , 人手剪出嚟再用索帶索起 , 我見好多師兄都係咁整 , 相比起網袋點解會阻水?

抽晒 d 棉 , d 環咪即屎?

dicky826 發表於 2015-2-10 09:19
師兄我同你1樣用 matrix ,仲全部都係添
我30" 背滴,都係用nj1700,matrix 阻水到差d回唔切水

多謝建議 , Matrix 石仔我放尾倉最角落頭 , 好似都唔太阻水