海水領域 SeaFishZone

查看: 4198|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

主缸水位問題 [複製鏈接]

樓主

真滴流缸,上、下梳去水背件玻璃。
玻璃頂高度應該要高過上面去水疏坑底幾多?
還是與去水疏坑底一樣高?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
同頂坑底一樣高
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-2-10 12:23
同頂坑底一樣高

如果一樣高,水位會唔會僅僅過到疏坑底?
因我見過魚友主缸水位只係僅僅到疏坑底便流入滴流槽內。

chihoqweasd 發表於 2015-2-10 12:37

真正作過濾吸缸中污物應係靠下疏水坑,而上疏水坑只作將水面的油/塵除水流流入滴漏槽內,所以水位只高少許。

最佳新人 論壇元老

這設計可以,但要留心落水槽,不要阻塞,因沒有後備落水。
簡單就最好

@wahwah@ 發表於 2015-2-10 15:29
真正作過濾吸缸中污物應係靠下疏水坑,而上疏水坑只作將水面的油/塵除水流流入滴漏槽內,所以水位只高少許。 ...

感覺上,水位高過疏坑約1寸至1寸半好d.
如想提高少少水位,請問有乜方法?

亞佛 發表於 2015-2-10 17:33
這設計可以,但要留心落水槽,不要阻塞,因沒有後備落水。

唔明

小兒科 發表於 2015-2-10 17:50
感覺上,水位高過疏坑約1寸至1寸半好d.
如想提高少少水位,請問有乜方法?

可試用啞+力膠片放係下疏坑處遮細入水口(當然自己度清濋呎吋),當下水抗入水量少咗,水位自會升高。

@wahwah@ 發表於 2015-2-10 19:46
可試用啞+力膠片放係下疏坑處遮細入水口(當然自己度清濋呎吋),當下水抗入水量少咗,水位自會升高。 ...

明白了

最佳新人 論壇元老

小兒科 發表於 2015-2-10 17:51
唔明

因睇設計,您只有一条去水,如果去水量
簡單就最好

最佳新人 論壇元老

点解寫一大堆字出得幾隻??
簡單就最好

最佳新人 論壇元老

因睇設計,您只有一条去水,如果去水量少過出水量,底缸水就慢慢上咗主缸而滿瀉。
我自己会在落水喉加個閘制,去控制落水量,這樣可以制水位高低;做到出水去沙缸冇泡、落水又冇声。
但去水量少過出水量的風險在於如果落水喉被藻類或小魚等阻塞,咪去唔切水囉。
所以会做條後備落水做保險。
簡單就最好