海水領域 SeaFishZone

樓主: tse1003
打印 上一主題 下一主題

kick手既寄生虫! 求救 Fing 頭 + 擦鰓 [複製鏈接]

tse1003 發表於 2015-2-12 18:31
係丫..1條累全缸/__\
請問係 皇牌殺菌水 定係 usa殺菌水?

記得是皇牌殺菌水,綠綠地帶少少淺藍色……我硬是覺得佢本身是硫酸銅溶液(估估下),等同落銅藥,記得用於FOT中,皇帝/藍O唔受得此藥,亦會殺左缸中有益的硝化細菌,小心跟明書用。

ff23456 發表於 2015-2-12 19:49
記得是皇牌殺菌水,綠綠地帶少少淺藍色……我硬是覺得佢本身是硫酸銅溶液(估估下),等同落銅藥,記得用 ...

好的thank you,過2日出魚街買返支
皇牌殺菌水係含銅,不過唔知係咪硫酸銅...好耐以前養淡水魚用過

論壇元老

神一樣的對手

tse1003 發表於 2015-2-12 18:28
哦...
對我黎講係最後手段..

其實生龍d水都係1.010, 絕對無咩問題的,除左好似西非仙呢d魚
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

其實好多魚鋪都係1010曰旺都好似係

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好奇一問,行1010, PH咪跌到好低,d魚無事架咩?

kenjigood 發表於 2015-2-13 00:26
其實生龍d水都係1.010, 絕對無咩問題的,除左好似西非仙呢d魚

未試過行1010
但知道係無問題
由於我係直車咸水,所以行1010會好麻煩
同埋好似要keep至少1個月..
真係無晒計會試
多謝師兄分享

may414 發表於 2015-2-13 13:08
好奇一問,行1010, PH咪跌到好低,d魚無事架咩?

加返d 增ph 藥水 應該ok ge (雖然我未試過)

到最後用咩方法、醫唔醫到呀?

一般大種魚行1010成個鐘都無問題(細仙:十一哥,火炭仙果d唔得)但師兄個缸有ufo死傷就一定有,死幾多就睇下早行定遲行啦,ufo殺傷力幾日可以幾大,落藥我唔清楚邊隻一定得,過淡1010就一定得
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

佢好似唔係UFO、WO

最佳新人 突出貢獻

恭喜鼗財各大大
那些黑點是黑點蟲,不是 UFO, 我以前曽有説過下.
大致亦同白點蟲一樣是靠宿主繁殖的.

淡水浴已可清治, TDC 浴我不大推薦,
但全缸巳受感染,應否於行1010清, 請自行決定!

補充內容 (2015-3-1 00:18):
恭喜鼗財各大大
那些黑點是黑點蟲,不是 UFO, 我以前曽有説過下.
大致亦同白點蟲一樣是靠宿主繁殖的.

AB桶加隔5-6天作淡水浴已可清治, TDC 浴我不大推薦,
但全缸巳受感染,應否於行1010清, 請自行決定!
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

最佳新人 突出貢獻

Calmiee 發表於 2015-3-3 15:37
capmo大師好耐無見你文章

師兄好!
剛有空遊到上來, 睇下幇到手否而巳.

下面方法斷估及風険自負:

如我自己缸出此事, 我不大會用1010在缸去治.

魚我會取出AB 捅加5-6日過一次淡, 2-3次巳應安全了.

另全缸行全淡十分鐘後,全缸冇魚沖洗底容易,
再行1010. 正常一個成熟消化細菌系統不會有礙!

全缸1010多日至魚檢疫痊癒調回正常.
對溫對水才放回

至於全缸行銅能否有效及有死傷, 未試過我不敢下斷
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

最後攪掂左^____^
好多謝各位師兄幫忙^^
0傷亡醫返好..

用左AZOO 內寄藥水(一星期1次共2次) 加 外寄藥水(每日1次共14次)
其間無換水,無餵食,無開化氮...(半放棄狀態XDDD)
最後反而醫返好

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

tse1003 發表於 2015-3-11 23:22
最後攪掂左^____^
好多謝各位師兄幫忙^^
0傷亡醫返好..

請問落藥要唔要減半?我之前用過Azoo隻寄生蟲錠唔係好得,其實藥水同錠邊隻好d?

may414 發表於 2015-3-12 10:47
請問落藥要唔要減半?我之前用過Azoo隻寄生蟲錠唔係好得,其實藥水同錠邊隻好d?

無減半..我落足. (10幾日無換水日日落我諗會變超份量)

錠裝我都用過, 睇返D 成份應該係一樣, 所以用藥水份量易就D.

ching 先恭喜攪掂左,小弟似乎正面對比樓上師兄更複雜既問題,但想睇下其他師兄有無其他睇法,呢隻寄生蟲我估計係我o係某討論區師兄手上拎左o的提子草後出事,都好確定呢個係源頭因為有其他師兄拎左亦出事,我發現過淡係可以係魚身上逼o的蟲出黎,但奇怪係o係黃吊同藍吊身上睇係黑點,但其他仙同鰈身上睇係白點?有無師兄有見解?定個缸同時出現黑點同白點?但如過係白點照道理一定先上吊身上先....之前已將魚過淡,將全部石搬出洗擦(小弟用死石養菌因為造景,無用環),過坐淡但唔係浸晒落去因為唔夠隔夜水,只可以浸完下面反轉再浸上面,所以我唸唔完全殺左o的蟲,之後全缸水抽乾放淡水浸左一晚之後溝返1.025 放返o的石落去,魚再過多一次淡放返落缸,依加前後唔夠十日發覺魚身上又發現黑同白點,魚仔無擦身無fing頭,正常大食, 依家落左pointex 第三日,打算落完成個流程之後再觀察,希望魚仔能夠頂完全程(假如唔係白點pointex醫唔到),事發後死左條雞心 (因一開始唔識處理同雞心本身體弱,無過淡只用paraguard 同 stress guard),其他魚仔強壯過淡完全無問題

唔得就打算用capmo 師兄方法試下,但最主要想知道黃吊同藍吊身上睇係黑點,但其他仙同鰈身上睇係白點??? 希望各師兄可以比比意見同過往經驗

呢種寄生蟲真係幾棘手 下次真係便宜莫貪

點解呢排咁多師兄有黑點蟲,可能係某一間舖某一批魚出視。我個CASE奇怪啲,澳洲仙出白點,黃吊出黑點。最後先過淡行1010一個星期,再落POINTEX兩星期,澳洲行AB筒兩星期,暫時唔覺再有事(係條太后唔知生石定白點)

wyknik 發表於 2016-4-8 17:17
點解呢排咁多師兄有黑點蟲,可能係某一間舖某一批魚出視。我個CASE奇怪啲,澳洲仙出白點,黃吊出黑點 ...

ching 你係全缸行1010?0的菌ok嘛?我而家諗緊全部魚過淡放桶,石全淡浸一陣再清洗表面然後放入桶行1010,主缸淡水行一晚,再加回石行1010,魚會keep住AB,大概2-3日再過淡,再AB1-2日,再過淡然後對溫落回主缸?定各位建議AB起碼行兩星期?因為本人覺得每日用AB桶好麻煩,因為都成4-50L....請指教

之前主缸已用pointex 完成整個療程,發覺完全無效,我通常落藥後關化氮1-2個鐘,會唔會有影響?應否停耐0的