海水領域 SeaFishZone

樓主: tse1003
打印 上一主題 下一主題

kick手既寄生虫! 求救 Fing 頭 + 擦鰓 [複製鏈接]

樓主

ching 先恭喜攪掂左,小弟似乎正面對比樓上師兄更複雜既問題,但想睇下其他師兄有無其他睇法,呢隻寄生蟲我估計係我o係某討論區師兄手上拎左o的提子草後出事,都好確定呢個係源頭因為有其他師兄拎左亦出事,我發現過淡係可以係魚身上逼o的蟲出黎,但奇怪係o係黃吊同藍吊身上睇係黑點,但其他仙同鰈身上睇係白點?有無師兄有見解?定個缸同時出現黑點同白點?但如過係白點照道理一定先上吊身上先....之前已將魚過淡,將全部石搬出洗擦(小弟用死石養菌因為造景,無用環),過坐淡但唔係浸晒落去因為唔夠隔夜水,只可以浸完下面反轉再浸上面,所以我唸唔完全殺左o的蟲,之後全缸水抽乾放淡水浸左一晚之後溝返1.025 放返o的石落去,魚再過多一次淡放返落缸,依加前後唔夠十日發覺魚身上又發現黑同白點,魚仔無擦身無fing頭,正常大食, 依家落左pointex 第三日,打算落完成個流程之後再觀察,希望魚仔能夠頂完全程(假如唔係白點pointex醫唔到),事發後死左條雞心 (因一開始唔識處理同雞心本身體弱,無過淡只用paraguard 同 stress guard),其他魚仔強壯過淡完全無問題

唔得就打算用capmo 師兄方法試下,但最主要想知道黃吊同藍吊身上睇係黑點,但其他仙同鰈身上睇係白點??? 希望各師兄可以比比意見同過往經驗

呢種寄生蟲真係幾棘手 下次真係便宜莫貪

沙發
wyknik 發表於 2016-4-8 17:17
點解呢排咁多師兄有黑點蟲,可能係某一間舖某一批魚出視。我個CASE奇怪啲,澳洲仙出白點,黃吊出黑點 ...

ching 你係全缸行1010?0的菌ok嘛?我而家諗緊全部魚過淡放桶,石全淡浸一陣再清洗表面然後放入桶行1010,主缸淡水行一晚,再加回石行1010,魚會keep住AB,大概2-3日再過淡,再AB1-2日,再過淡然後對溫落回主缸?定各位建議AB起碼行兩星期?因為本人覺得每日用AB桶好麻煩,因為都成4-50L....請指教

之前主缸已用pointex 完成整個療程,發覺完全無效,我通常落藥後關化氮1-2個鐘,會唔會有影響?應否停耐0的