海水領域 SeaFishZone

查看: 7143|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

請教加魚次序 [複製鏈接]

樓主

新開36寸缸,已有舊魚~黃吊,虎皮,馬鞍(都係大概2寸)
希望以後加~皇帝,法仙,藍面,雞心,太后,紫吊,藍吊,和尚吊,红海骑士
請教各位大大給D意見應該點落魚&Size?

補充內容 (2015-2-16 05:39):
加多條紫月添

補充內容 (2015-2-16 15:45):
皇帝應該會選擇聖帝

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
大佬輩入晒同一個水飯房,
打到飛天!

板凳
騎士Last,其它吊是旦加,帝>法>藍面>紫月,兩三寸魚唔會打好勁,其實都係要睇翻魚,條條魚性格都唔同
3尺缸仔
仙魚:法仔,藍仙,耳斑,阿伯,火燄,
倒吊:混雞吊,白尾金眼吊
蝶魚:貴族,阿拉伯蝶
其它:橙公

論壇元老

地板
雞心,法仙,太后先落,騎士,皇帝,藍面最後,D貴野落先,穩陣!
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

二三吋魚可以打到死
係落圈定落帝,圈就可以早落,帝就遲落
藍吊,騎士太后,法仙,皇帝,藍面,雞心,
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

騎士最尾先落
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

新缸,慢慢加,
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

襯少魚,加雞心先
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

我呢兩日都買左同size 7"法同灰,諗住Q完兩條一齊車落缸,睇下會唔會好D

其實點排位作用不大, 除非你個缸冇屎魚, 否則只有不停面魚打魚的問題

marcokong 發表於 2015-2-16 10:04
二三吋魚可以打到死
係落圈定落帝,圈就可以早落,帝就遲落
藍吊,騎士太后,法仙,皇帝,藍面,雞心,

C hing我應該落聖帝

Terry 發表於 2015-2-16 09:13
雞心,法仙,太后先落,騎士,皇帝,藍面最後,D貴野落先,穩陣!

我都有考慮C hing呢個方法,但係如果我落聖帝有D矛盾

powrfish 發表於 2015-2-16 09:10
騎士Last,其它吊是旦加,帝>法>藍面>紫月,兩三寸魚唔會打好勁,其實都係要睇翻魚,條條魚性格都唔同{: ...

C hing我原則上想加🐔❤先,但係又怕加咗其他吊加唔到,騎士就明白肯定最後先加

1398killer 發表於 2015-2-16 09:06
大佬輩入晒同一個水飯房,
打到飛天!

C hing我都怕呢個問題,但係小弟本來有個RT缸,因為太鐘意呢D魚所以先整個FOT

kenlam 發表於 2015-2-16 10:40
新缸,慢慢加,

C hing 小弟都係預算慢慢睇岩先加,不過都想計劃下自己個缸養乜

kenlam 發表於 2015-2-16 10:42
襯少魚,加雞心先

請教原因?

NEDVEDYIP 發表於 2015-2-16 10:47
我呢兩日都買左同size 7"法同灰,諗住Q完兩條一齊車落缸,睇下會唔會好D

期待C hing經驗分享

rex 發表於 2015-2-16 11:46
其實點排位作用不大, 除非你個缸冇屎魚, 否則只有不停面魚打魚的問題

C hing有見地,咁意下隨便加?

雞心新魚易受驚晤開口,所以最好襯少魚加先,養熟左先慢慢加魚,越加越大條,條條都惡野,最後先加太后。咁樣好少少罹,我覺得
相薄

kenlam 發表於 2015-2-16 17:43
雞心新魚易受驚晤開口,所以最好襯少魚加先,養熟左先慢慢加魚,越加越大條,條條都惡野,最後先加太后。咁 ...

樓上位C hing建議先加貴野,C hing又點睇呢