海水領域 SeaFishZone

樓主: Boss_C
打印 上一主題 下一主題

請教加魚次序 [複製鏈接]

生命條條都是貴野,新缸慢慢加,等系統慢慢成熟。
學好點樣選健康的魚,點樣Q魚,點樣醫魚,先至是養咸魚既樂趣。
加魚有個方法:
由細加到大,由善良加到惡。呢啲要樓主慢慢感受了。
(只是個人意見)
樓上師兄話事頭,途中死魚,真係無話咩次序。至多捉走打人果條西起。
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

諗下自己想養咩魚(太多可以寫低)
之後由size,性格(部份魚大多細膽),類別分先後
同類既將最惡最尾入
價錢方面唔係問題,基本上新魚入缸你都會q同教食糧,等佢穩定晒先入主缸,如有魚打可以睇下邊條係強勢既就西起佢坐監
同埋放魚入主缸可係關燈後魚訓覺時放
依各施各法,唔一定係必中,但大路做法係咁

Boss_C 發表於 2015-2-16 15:31
C hing有見地,咁意下隨便加?

其實樓上各師兄都講晒可以點加魚架啦, 大致上就係咁, 隨緣啦不過事實話俾我聽, 最確實可以令到魚唔打交
就係魚缸內魚數目既密度高, 高到d魚完全冇晒地域感, 咁就想搵番個對手都慳番啦
但你個缸個系統唔夠成熟就反缸了

Boss_C 發表於 2015-2-16 15:25
C hing我原則上想加🐔❤先,但係又怕加咗其他吊加唔到,騎士就明白肯定最後先加

我條女就好鬼惡,雞心一般唔係同粉等等同類一齊基本上都無咩事囉,主要睇翻魚性格囉
3尺缸仔
仙魚:法仔,藍仙,耳斑,阿伯,火燄,
倒吊:混雞吊,白尾金眼吊
蝶魚:貴族,阿拉伯蝶
其它:橙公