海水領域 SeaFishZone

查看: 2724|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

換水後PH值跌? [複製鏈接]

樓主
各位師兄們,我開缸一個多月,剛剛開始加入珊瑚,但前晚換水(用RO水開鹽)後,PH值由先前的8.2跌到7.7/7.8,為什麼呢?可以怎樣做?D珊瑚會死嗎?鹽度則是正常的1.024謝謝!

沙發
Ro水ph係7.0,你冇加料就咁落缸,咪姐係溝淡你個缸d水囉∼∼∼

板凳
度下KH , 加番去7.7 或8 就可以
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

地板
明白,謝謝

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

第日換水份量少啲,影響小啲(如每星期只換10%)

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

謝謝版主,每週只換10%水有無問題呀?我剛剛check KH有8,PH約7.8/7.9,D 珊瑚接受到嗎?擔心

版主

馬記廁所友

Birdcheng 發表於 2015-2-16 13:13
謝謝版主,每週只換10%水有無問題呀?我剛剛check KH有8,PH約7.8/7.9,D 珊瑚接受到嗎?擔心

其實還看你整個生物性過濾系統能力,你要知道換水目的是作元素補充及平衡離子作用,常投入"新水"唔一定必需
當然換水多少要顧及生物量,很可能需要額外補充以營造合適飼養環境
kh8可以的,ph亦不太差,但未必全部珊瑚接受到(當然8.2-8.4最好)
每週換10%有冇問題你自己先知,可能你乜都冇加淨靠換水呢,3日換一次都未必夠!

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

謝謝!明白,最重要各參數足夠!

版主

馬記廁所友

Birdcheng 發表於 2015-2-16 14:45
謝謝!明白,最重要各參數足夠!

人工飼養環境最重要穩定,因為水量相比自然實在太小不要多大上落