海水領域 SeaFishZone

查看: 9233|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

上水泵問題 [複製鏈接]

樓主
各位師兄有個問題請幫忙,小弟魚缸水量約300l用pj9000上水泵1吋分3個出水口,用了5個月就開始覺得嘈,忍不住買了個ab6000(很肉痛)但裝後覺得都不是很靜,以前是用外置泵的感覺較靜,想問是否我用的泵流量過大而做成噪音亦較大呢,而ab6000亦不是傳說中那麼靜呢!請問我要泵買過流量較細的泵呢,又或者有冇師兄可以介紹一些又靜又夠力的泵呢?謝謝

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
個泵或喉管有冇店到玻璃?

板凳
1398killer 發表於 2015-2-19 20:25
個泵或喉管有冇店到玻璃?

冇呀同埋泵底已加了塊厚身生物棉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
咁就有可能你容忍力唔夠大嘞。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁就有可能你容忍力唔夠大嘞。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

試下上水泵放在胶水箱有沒有分別,可能.........
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

即是各位師兄覺得水泵流量大小與噪音無關,但係最初pj9000冇咁嘈,行了4個月就開始嘈,我諗是否我出水口都有加扁咀導致頂泵而對水泵有所影響呢!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你甩晒D扁咀試下
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-2-19 22:25
你甩晒D扁咀試下

已試過,但一樣

有無細心聽係咪泵內部發出定係上水啲管/其他地方既問題?

我自己用AQUA ONE覺得靜 (唔掂到玻璃既話)

davidleung 發表於 2015-2-19 22:48
已試過,但一樣

其實有冇師兄用過ab泵覺得嘈呢(6000或以上)

timothy898989 發表於 2015-2-19 22:51
有無細心聽係咪泵內部發出定係上水啲管/其他地方既問題?

我自己用AQUA ONE覺得靜 (唔掂到玻璃既話 ...

我用手摸過感覺是由泵發出微震動,及關泵後就沒有嘈聲,師兄請問你個泵流量有幾大同用了多久?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我用Aquebee11000,非常靜

因為上水泵運作時有輕微振動,與缸底玻璃產生共鳴聲,去五金鋪買件有坑紋嘅厚身避振膠,墊係上水泵底,立即靜曬。

換條矽膠喉試下。
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

論壇元老

上水泵接駁條水喉長短新舊硬度都有好大關係的

davidleung 發表於 2015-2-19 23:00
我用手摸過感覺是由泵發出微震動,及關泵後就沒有嘈聲,師兄請問你個泵流量有幾大同用了多久?

無為意幾大 :)" 係魚鋪老細幫我配, 用左都成年, 由舊缸到宜家新缸都係咁

樓上有CHING講上水泵條喉同上水條管接駁都有關係嫁~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

而家個泵係咁樣駁,少左好多震聲

如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

矽喉長期浸会變軟,
小心

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2015-2-22 12:17
矽喉長期浸会變軟,
小心

會有機會脫?
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可