海水領域 SeaFishZone

查看: 4387|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

緊急求教: 落水槽問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
有冇ching知道.....

圓柱形呢款落水槽, 停泵後, 主缸嘅水係咪會不停流去沙缸??  

定係好似一般滴漏槽咁, 流到"平上梳水位"就自然會停??

暫時停賽

沙發
流到"平上梳水位"就自然會停
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
去到出水喉底咪停止架啦!

地板
1398killer 發表於 2015-2-19 23:33
去到出水喉底咪停止架啦!

正常應該係咁,  但而家唔係……
研究緊會唔會係落水槽入面裂左, D水滲入去再慢流入沙缸  

暫時停賽

QAA 發表於 2015-2-19 23:24
流到"平上梳水位"就自然會停

而家唔正常,  測試中  
暫時停賽

c hing, 我都係尼隻缸, 我係箭嘴位置加兩個吼, 水會停係吼既位置. 唔會流咁多水入沙缸.

Dory 發表於 2015-2-20 00:31
c hing, 我都係尼隻缸, 我係箭嘴位置加兩個吼, 水會停係吼既位置. 唔會流咁多水入沙缸.

ching 我都穿左個窿,   不過而家問題應該喺內管,  拆出黎睇睇先
暫時停賽

咁有可能列左

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

可能外圈底有烈,小心檢查,

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

calvinfff 發表於 2015-2-20 00:39
ching 我都穿左個窿,   不過而家問題應該喺內管,  拆出黎睇睇先

如果條槽有問題,淘寶有得配,打溢流管揾下,或者問大根有冇得買。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

會唔會係裝滴流槽時裝得唔好,如果條滴流槽底下嘅防水膠邊吸埋墊缸底塊膠就會慢慢流水架!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

好大可能係落水槽底有裂漏水
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唔該大家!
終於搵到原因了……原來係落水槽鬆左少少 (呢款係插落去, 冇膠圈, 冇膠水),  水慢慢滲落去沙缸

唔好彩一停電停泵 就完蛋  
暫時停賽

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

calvinfff 發表於 2015-2-20 10:31
唔該大家!
終於搵到原因了……原來係落水槽鬆左少少 (呢款係插落去, 冇膠圈, 冇膠水),  水慢慢滲落去沙缸
...

我都係用呢款溢流管,但是擰上的及有膠圈,你個如是插落的話,建議你落膠水加固,以避免停電時過滿。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

太化學啦,冇牙,打番行膠穩陣d.

其實你發現到依個問題都好好彩, 換水時發現?

timothy898989 發表於 2015-2-20 21:46
其實你發現到依個問題都好好彩, 換水時發現?

同魚友買左set細缸玩下珊瑚,   試清楚晒先用,  特登試下停泵的
而家加少少膠喺落水槽管,   問題已經解決了  

暫時停賽