海水領域 SeaFishZone

查看: 3634|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

換水問題 [複製鏈接]

樓主
小弟FOT 約一星期換水1/4
問:1換水主要用來減NO3?
       2,NO3主要來自魚糧及魚屎?
       3,硝化菌也是用作減NO3?
      如果以上yes的話
奇想
甘如果一星期用硝化菌液代替換水可行嗎?

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
1.換水可以減低NO3和有機物又可增加水中氧份!
2.NO3硝酸鹽即係最終產物,腐敗類等而產生硫化氫,例如食淨食物等等!
3.唔可以!(硝化細菌)嘅硝化作用係張亞硝酸鹽NO2轉化為硝酸鹽NO3,只有培養(厭氧菌)才能減低NO3!
4.硝化細菌液代替換水係唔可行!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

板凳

換水係最基本減廢同補充物質,亦係養🐟過程如果你屋企有部廚餘機,d分解物吾掉吾會自動消失

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
換水重有作用係補充小量元素.連呢D小元素都唔補.
我諗水質會重差D啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我FOT 一星期換水一半, 換完水d魚精神d

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

換水或可唔落硝化菌水,掉轉你d魚就好易多病
☉︹☉

明白曬,謝謝各位師兄