海水領域 SeaFishZone

查看: 8523|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

下水管在缸外 [複製鏈接]

樓主
我本身係滴漏缸, 一個上水孔一個落水孔, 鑽少左個"安全落水孔"~ (應該2落1上較安全)

網上搵過解決方法:
1. 將上水孔變做"安全落水管" (即滴漏槽內全是落水管), 把上水管放到缸外
2. 將落水管放到缸外, "安全落水管"就用返滴漏槽內既落水孔
3. 滴漏槽內鑽多個孔, 變3個孔~

如果上面三樣我都唔想做, 請教CHING仲有無其他方法?
我構思緊, 安全落水管放在缸外唔知得唔得?

呢個"安全落水管"要水滿先用得著, 只係緊急時才用, 我想將佢丟到缸外~
反而平時上水落水咁多用既管, 我想佢在滴漏槽內~

唔知有無CHING咁做緊? 請教~~!!

沙發
不如吾用"安全落水"就OK, 吾冼鑽.

我用過十幾個缸都從來沒裝spare落水, 根本落水管block左機會十分十分低.

板凳
pat_shiu 發表於 2015-2-25 17:37
不如吾用"安全落水"就OK, 吾冼鑽.

我用過十幾個缸都從來沒裝spare落水, 根本落水管block左機會十分十分低 ...

其實我都諗過唔整, 但發現停上水泵後再開返時落水好慢 (過後回覆正常水位)~
眼見D水每次開泵都滿到訂頂才回落, 睇到有D心寒, 就想安全D囉~
出POST係想知有無CHING咁樣做緊, 有既話我可以照跟唔想諗~
ANYWAY, 謝謝CHING回覆~

地板
eno 發表於 2015-2-25 17:48
其實我都諗過唔整, 但發現停上水泵後再開返時落水好慢 (過後回覆正常水位)~
眼見D水每次開泵都滿到訂頂 ...

點解停泵後再開水會落得慢?你落水管set得過高加上你落水閘無全開?導至水位高。

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

我都覺得冇須要加安全落水喉。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

TO @wahwah@:
謝謝回覆~ 係呀, 我水位加高左, 因為落水聲太大, 唯有加高個水位會靜D~ 由於我缸落水孔鑽得唔夠大, 泵一停再開就落唔設水囉~

TO faiwong:
謝謝回覆~ 睇黎無咩CHING有做呢D安全管~

最好既方法就係........換個細d既上水泵

arfaifai 發表於 2015-2-25 22:36
最好既方法就係........換個細d既上水泵

呢個都係其中一個方法,但要留意上水泵太細上水流量慢係會影响缸的循環係統,時間一耐咗你有機會見到缸水好似好濛濾極都唔清。

To arfaifai & @wahwah@:

謝謝回覆~ 我上水泵有閘制, 依家調細左令水位升高, 先無咁嘈~
的確, 唔敢調太細, 水無循環就變左無過濾了~

請問有無ching曾經網上睇到有人咁做, 比條link我參考下呀~
thank you so much~

與其閘細上水,倒不如T條喉出來分番d水去頭倉,或者駁下沙樽或其他,無謂浪費電力。

arfaifai 發表於 2015-2-26 22:35
與其閘細上水,倒不如T條喉出來分番d水去頭倉,或者駁下沙樽或其他,無謂浪費電力。

謝謝回覆~ 我暫時想搞左條安全管先, 電費家人比無咩所謂~ :)

老實講,如真的要設缸外安全管你嗰缸点都要係滴漏槽近頂鑽孔,即你認為水位高於危險点處,開嗰套得入4分的內外牙咀然後缸背加一90度曲同喉引水入沙缸,但你要接受此等改動會影响外觀。
方法2)沿用滴漏槽上水喉做安全喉,上水泵套膠喉從櫃孔沿缸背走喉回主缸。

@wahwah@ 發表於 2015-2-27 00:23
老實講,如真的要設缸外安全管你嗰缸点都要係滴漏槽近頂鑽孔,即你認為水位高於危險点處 ...

謝謝回覆~ 其實底部/頂部鑽孔我都諗過, 仲已經買埋個鑽石電鑽頭返屋企~ 後來網上參考別人點樣鑽, 發現唔少失敗個案, 可以鑽到成個缸裂開... 就有D卻步~ 等我再諗諗先, THX~ :>

eno 發表於 2015-2-27 01:55
謝謝回覆~ 其實底部/頂部鑽孔我都諗過, 仲已經買埋個鑽石電鑽頭返屋企~ 後來網上參考別人點樣鑽, 發現唔少 ...

鑽玻璃唔難,唔好用錯石屎鑽就得

@wahwah@ 發表於 2015-2-27 07:29
鑽玻璃唔難,唔好用錯石屎鑽就得

如果我係空缸鑽會無咁擔心, 可惜依家個缸養定晒, 怕裂左就呢咁HEY~
我再諗下可以點整, 謝謝CHING不斷解說~ THX~:)

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

何不上水喉在缸外?
如果出水口在水中較深位置,記得近出水(要離水)鑽一個小窿,等停泵索啖氣以防虹吸主缸水落沙缸
如果出水口得一個又近水面,就唔洗喇,總之沙缸食得哂啖水就ok
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-2-28 10:18
何不上水喉在缸外?
如果出水口在水中較深位置,記得近出水(要離水)鑽一個小窿,等停泵索啖氣以防虹吸主缸水落 ...

謝謝回覆~ 都係既, 呢個係唔鑽孔比較好既做法, 但老公唔多like, 搞到我猛咁諗仲有無其他方法囉..

eno 發表於 2015-2-28 15:45
謝謝回覆~ 都係既, 呢個係唔鑽孔比較好既做法, 但老公唔多like, 搞到我猛咁諗仲有無其他方法囉..  

...

加條軟喉走缸背再連接灰喉回主缸以經係最易最慳$/時間方法,唯一要留意就係學vsvs版主所講記得鑽個孔,止回都慳番

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果落水冇加閘制,滴漏漕面又冇加綿,都唔太需要士啤落水喉
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔