海水領域 SeaFishZone

樓主: eno
打印 上一主題 下一主題

下水管在缸外 [複製鏈接]

樓主
eno 發表於 2015-2-25 17:48
其實我都諗過唔整, 但發現停上水泵後再開返時落水好慢 (過後回覆正常水位)~
眼見D水每次開泵都滿到訂頂 ...

點解停泵後再開水會落得慢?你落水管set得過高加上你落水閘無全開?導至水位高。

沙發
arfaifai 發表於 2015-2-25 22:36
最好既方法就係........換個細d既上水泵

呢個都係其中一個方法,但要留意上水泵太細上水流量慢係會影响缸的循環係統,時間一耐咗你有機會見到缸水好似好濛濾極都唔清。

板凳
老實講,如真的要設缸外安全管你嗰缸点都要係滴漏槽近頂鑽孔,即你認為水位高於危險点處,開嗰套得入4分的內外牙咀然後缸背加一90度曲同喉引水入沙缸,但你要接受此等改動會影响外觀。
方法2)沿用滴漏槽上水喉做安全喉,上水泵套膠喉從櫃孔沿缸背走喉回主缸。

地板
eno 發表於 2015-2-27 01:55
謝謝回覆~ 其實底部/頂部鑽孔我都諗過, 仲已經買埋個鑽石電鑽頭返屋企~ 後來網上參考別人點樣鑽, 發現唔少 ...

鑽玻璃唔難,唔好用錯石屎鑽就得

eno 發表於 2015-2-28 15:45
謝謝回覆~ 都係既, 呢個係唔鑽孔比較好既做法, 但老公唔多like, 搞到我猛咁諗仲有無其他方法囉..  

...

加條軟喉走缸背再連接灰喉回主缸以經係最易最慳$/時間方法,唯一要留意就係學vsvs版主所講記得鑽個孔,止回都慳番

eno 發表於 2015-3-1 22:57
Thanks for reply~ 係呀, 我都睇中呢種軟喉, 但無人答到我呢種喉叫咩名?
http://www.seafishzon ...

咪答l咗你,名我唔知,但無記錯利可保好似見過,你去睇下,

另淘宝都有類似,自已睇睇
http://m.intl.taobao.com/detail/ ... &id=18593718348