請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: lokloktsz

草缸天然live food [複製鏈接]

ching, 我想請教你些問題:
好想學你用miracle mud,但我係珊瑚和魚混養缸,魚都唔少,用呢隻泥唔用skimmer唔知過濾惦唔惦呢? 個缸一直無用bio ball, 請問用miracle mud係咪一定要有bio ball? 燈必須24小時長開嗎? 沙缸照mud支燈,同主缸燈交替時間開可以嗎?

eno 發表於 2015-4-23 01:11
ching, 我想請教你些問題:
好想學你用miracle mud,但我係珊瑚和魚混養缸,魚都唔少,用呢隻泥唔用skimmer ...

我自己冇用skimmer,但多魚唔知掂唔掂,光照有人錯開有人24/7,我自己就24/7,唔洗落bio ball

lokloktsz 發表於 2015-4-23 18:10
我自己冇用skimmer,但多魚唔知掂唔掂,光照有人錯開有人24/7,我自己就24/7,唔洗落bio ball

唔該晒CHING~
請問24/7係點樣既燈照時間? 唔係好明~
MIRACLE MUD有LITTLE FISH & ECO牌, ECO貌似貴好多, 唔知效果係咪比LITTLE FISH好呢?
英文SITE話一年要換50%, 但中文SITE就寫2年先換一次50%, 請問CHING實際經驗, 應該係幾耐換一次架?!
還有CHING既綱絲藻, 我搵左好耐都買唔到, 請問香港邊處有綱絲藻 & MIRACLE MUD賣?
唔好意思, 問題比較多~

補充內容 (2015-4-24 02:00):
SORRY, 我係想問"硬毛藻"邊到有得買~ (打錯左鋼絲藻添)

eno 發表於 2015-4-24 00:21
唔該晒CHING~
請問24/7係點樣既燈照時間? 唔係好明~
MIRACLE MUD有LITTLE FISH & ECO牌, EC ...

24/7= 24hours, 7days = 長開

LITTLE FISH,ECO成份差唔多,平野得

正常1年換,但好多人唔換,換係添加返d礦物質,自己有落開補充我諗唔洗換,當泥底種野,我自己冇換過,冇咩問題

硬毛藻鋼絲藻一樣,硬毛藻大陸名,多數等師兄放先有,魚街未見過

MIRACLE MUD亞馬信有,LITTLE FISH應該上網先有,ebay or 淘寶

ECO sys 自己實驗係每日開幾個鐘skimmer 加定期換水效果最好

我魚缸放睡房先唔用skimmer,懶惰先唔換水,唔洗學我

lokloktsz 發表於 2015-4-25 05:10
ECO sys 自己實驗係每日開幾個鐘skimmer 加定期換水效果最好

我魚缸放睡房先唔用skimmer,懶惰先唔換水, ...

謝謝CHING解說~
請問亞馬信地址係邊到? 我早幾日出魚街, 抬頭猛搵都睇唔到呢間舖, 難道它不是魚街樓上店?!
原來鋼絲藻即係硬毛藻, 難怪我成日搞亂呢兩個名, HAHA..
CHING如果幾時想拎D鋼絲藻出黎賣, 麻煩通知聲, 我好想要D呀~!!
其實MIRACLE MUD吸引我既地方, 係聽講唔洗用SKIMMER, 咁我沙缸先有位整藻缸..
後來網上做功課, 有人話無SKIMMER水會黃D, 係咪真架?!
可以無SKIMMER又可以唔換水/泥? 邊個唔想呀~~ 唔學? 就唔問你啦~ 哈哈..

eno 發表於 2015-4-26 05:02
謝謝CHING解說~
請問亞馬信地址係邊到? 我早幾日出魚街, 抬頭猛搵都睇唔到呢間舖, 難道它不是 ...

間野唔喺魚街,喺西洋菜北街

水黃係要落炭,唔關skimmer事

lokloktsz 發表於 2015-4-26 23:39
間野唔喺魚街,喺西洋菜北街

水黃係要落炭,唔關skimmer事

謝謝回覆又回覆, 唔怕我煩, THANKS A LOT~
請問亞馬信有無EXACTLY地址? 怕去到條街都搵唔到..
原來水黃唔關泥事, 咁我都放心D~

eno 發表於 2015-4-27 22:21
謝謝回覆又回覆, 唔怕我煩, THANKS A LOT~
請問亞馬信有無EXACTLY地址? 怕去到條街都搵唔到.. {: ...

西洋菜北街183

lokloktsz 發表於 2015-4-28 22:53
西洋菜北街183

thank you so much~