海水領域 SeaFishZone

樓主: koddabc
打印 上一主題 下一主題

心血結晶 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

玩左兩年多小丑,買既小丑有平又有貴宗旨係乜都試下玩啦!!
係配對過程中有不少小丑打交死/跳缸死!!
係孵魚過程更加係擁有最多既挫折感,還好經過台灣一行之後得到台灣朋友既悉心教導之後,挫折感亦隨之而去!!
由開始玩到而家有挫敗感又有成功感,有苦亦有樂~~係呢度同大家開心分享下丫!!
先黎既係心血
廿皮惡屎蕃茄
[img][/img]
夠哂黑既黑丑
[img][/img]
野生黑背心
[img][/img]
人工畢卡索
[img][/img]
野生黑背心配雪印
[img][/img]
都係人工畢卡索
[img][/img]
同師兄收既勤力爸媽
[img][/img]
新寵一對
[img][/img]
跟住就到結晶
健康鮮橙一堆
[img][/img]
一星期大既BB
[img][/img]
兩個月大既BB
[img][/img]
[img][/img]
睇住BB快高長大顏色鮮艷係最開心既事!!! 多謝收看

論壇元老

沙發
手頭上得番一條蕃茄bb
呢兩胎養到滿月就可以影比各位師兄睇!

論壇元老

板凳
繁殖首先由水質管理開始!
第一  要有一缸靚水 如喂食生口一星期要換兩次水
第二  種魚既營養吸收(呢方面已經決定左仔魚既存活率)
第三  穩定時間開關燈光  水流不要太大或太細
第四  仔魚既營養吸收,呢方面係決定仔魚既健康普遍人認為魚仔係食輪蟲,輪蟲係食綠水,
好小人會喺呢個息息相關既過程入面可以添加一d營養
比輪蟲/bbs/橈足類吸收,等仔魚可以吸收更多既營養!
從而另到仔魚更加健康,出現畸形既機會減低,
色澤更加鮮豔!

論壇元老

地板
細輝 發表於 2015-3-7 23:35
多謝師兄教導