海水領域 SeaFishZone

查看: 3716|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

紫月食錯嘢! [複製鏈接]

樓主
各位師兄!
我條紫月啄了餵食圈底D發泡膠,都唔知係咪有吞到!而家發覺佢肛門位腫了少少,白白地,肛門口仲見到有粒白色點嘅嘢(似發泡膠),屙唔出屎咁,今朝有食嘢,但而家係舊骨度冇乜郁動,好辛苦咁!可以點搞!

沙發
肯定吞咗發泡膠了,剛剛見佢屙咗粒出嚟!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
順其自然

地板
1) 順其自然
2) 捉佢落桶, 通常受刺激都會排埋出黎, 有時食左d細石仔我都這樣做

發泡膠係魚缸內大忌, 紫月粗生相信都會排出

kukuri 發表於 2015-3-7 14:52
發泡膠係魚缸內大忌, 紫月粗生相信都會排出

我都希望佢屙到,佢而家肛門口好似開大咗咁!可能佢真係想屙掛

丸夫子大人 發表於 2015-3-7 14:17
1) 順其自然
2) 捉佢落桶, 通常受刺激都會排埋出黎, 有時食左d細石仔我都這樣做

其實我琴晚都捉過佢出嚟,不過冇放桶養,今朝只見佢過一粒岀嚟!

既然見到肛門有發泡膠,其實可捉出黎用手輕按或嘗試刮出來

丸夫子大人 發表於 2015-3-7 17:15
既然見到肛門有發泡膠,其實可捉出黎用手輕按或嘗試刮出來

琴晚試過捉出嚟按,不過唔咁太大力,刮.....就更加唔敢佢都掙扎得好緊要!

過淡水

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

幫佢通柜

講笑乍,祝早日康服。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我都試過咁嘅情形,D魚好鐘意游去食物圈到啄下水面,最後比我發現啄到個圈底發泡膠爛曬!但唔見有邊條魚痾發泡膠,又或者啄完吐左出嚟!最後買過個新,然後用電線膠布包住佢,一切安寧!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-3-8 03:29
我都試過咁嘅情形,D魚好鐘意游去食物圈到啄下水面,最後比我發現啄到個圈底發泡膠爛曬!但唔見有邊條 ...

昨晚見佢好辛苦咁痾咗D紅色粒粒出嚟成晚都係咁,今朝都仲肯啄少少糧,夜晚番嚟見佢冇哂力咁,間中喺個缸度亂咁衝........!我諗佢都係......

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

痾左紅色粒粒出嚟!有可能傷及內臟,咁就麻煩!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-3-9 01:42
痾左紅色粒粒出嚟!有可能傷及內臟,咁就麻煩!

係呀!而家佢只喺靠住舊黃骨,呼吸急速,唔樂觀!!

如果痾唔出會塞腸,危險,試下按摩肚部救唔救到?

ff23456 發表於 2015-3-9 23:04
如果痾唔出會塞腸,危險,試下按摩肚部救唔救到?

都試過了,不過唔知得唔得,而家條紫月近肛門位仲爆埋身,不過見佢頭先佢有啄兩粒糧食吓,唯有盡最後人事捉佢出嚟浸黃粉喺桶養住先,希望佢捱得過!