海水領域 SeaFishZone

樓主: rexlaw
打印 上一主題 下一主題

普通缸開缸一問 [複製鏈接]

而家諗緊加溢流盒同沙缸,因為就算開左新缸都要有個Q缸

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

簡單d,行底喉駁潛水泵及頂慮,呢個係舊式養法,我以前都用開,不過陏親個沙床好易反缸,我反過幾次,所以現在都用真滴同背滴,一步到位就建議真滴好d。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

好,等我刨下文先!

另外師兄頭像條魚係咪立皇?魚街好少見!係咪少有野?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

rexlaw 發表於 2015-3-11 23:23
好,等我刨下文先!

冇錯,海國貨,但幅相係我老友嘅!
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

rexlaw 發表於 2015-3-11 23:23
好,等我刨下文先!

曰旺成有曰不過小心會食細魚仔

faiwong 發表於 2015-3-11 23:38
冇錯,海國貨,但幅相係我老友嘅!

條飛翅好型

skimmer 發表於 2015-3-12 09:14
曰旺成有曰不過小心會食細魚仔

等我再望下先,平時唔多見有咁

jm2011520 發表於 2015-3-11 13:25
普通缸和滳流缸是兩回事,用的器材又不同,如果想暫時玩下,魚的數目又不是太多.買個二手2217養箘玩 ...

好,等我plan下先!但呢個size玩太后果啲仙魚 會唔會細左啲?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

rexlaw 發表於 2015-3-11 20:38
而家諗緊加溢流盒同沙缸,因為就算開左新缸都要有個Q缸

我24"缸都想加溢流盒同沙缸, 師兄打算邊度買通知聲

skimmer 發表於 2015-3-12 11:21
我24"缸都想加溢流盒同沙缸, 師兄打算邊度買通知聲

嘻嘻嘻你地先係師兄!溢流盒我見魚街無,諗住上淘寶買,而沙缸諗住用亞加力膠做,揾魚街果啲膠片鋪做!但未問價!

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

rexlaw 發表於 2015-3-12 12:19
嘻嘻嘻你地先係師兄!溢流盒我見魚街無,諗住上淘寶買,而沙缸諗住用亞加力膠做,揾魚街果啲 ...

你係咪搵呢D呀?希望幫到你。
http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/category&path=183

faiwong 發表於 2015-3-12 12:35
你係咪搵呢D呀?希望幫到你。
http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/category&path=1 ...

THX ~~SEE SEE SIN ~

論壇元老

你所指的溢流盒是不是在底缸用上水泵打上主缸,然後用虹吸原理流返落沙缸?我玩過,玩吾掂!

係wo~另外有無師兄用亞加力膠做底缸?

論壇元老

我的就是這個搞到我谷鬼氣!師兄如果你搞掂,可以pm我用什尺寸喉,幾大上水泵、感覺佢要用好大流量上水泵,上到主缸水接近滿寫,才可能夠水位吸上去,所以勸師兄先用淡水調較!咸水侵蝕性很大!

我見果到寫4000L/H,係咪起碼要用大過4000L/H的上水?咁而家師兄仲有冇用緊?