請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12376|回復: 32

想飬角 [複製鏈接]

請問養角 ,水質要住意什麼 ?
同什麼種類角最易飬 ?

請教養角高手!

我個人認為, 可以先試瓦片,KEEP到色同生長,  慢慢試深水 , 再玩淺水

當然你可以咩都試

nikewoven 發表於 2015-3-13 15:42
我個人認為, 可以先試瓦片,KEEP到色同生長,  慢慢試深水 , 再玩淺水  

當然你可以咩都試 :l ...

現養緊一塊瓦 , 都算好態 la !

最佳新人 活躍會員 論壇元老

你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期换20%水就ok

ko1008 發表於 2015-3-14 08:49
你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期&#25442 ...

ching 我已有个GHL doser , KH, C, M 都準備好……!

ko1008 發表於 2015-3-14 08:49
你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期&#25442 ...

請教 ching 角放近造流位可以嗎 ?及放缸什麼位較好?

edlsang 發表於 2015-3-14 22:32
請教 ching 角放近造流位可以嗎 ?及放缸什麼位較好?

角要亂流,有d角會被水流影响生長形狀同狀態,放近造流位無話唔得,要觀察下佢既反應。
唔同品種放位都唔同,有d要光d有d唔洗咁光。

ko1008 發表於 2015-3-16 22:14
角要亂流,有d角會被水流影响生長形狀同狀態,放近造流位無話唔得,要觀察下佢既反應。
唔同品種放 ...

同常新手玩乜角好?

瓦片,叠瓦,貓骨,貓爪,雀巢果d都啱新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

老手可以玩咩?

chihim 發表於 2015-3-17 17:56
老手可以玩咩?

ching 已神级境界!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

死左就變神了,現在系新手狀態

請問用什麼方法可穩定 KH , Ca, 及鎂 ?

你唔係有個GHL doser咩?唔識用定唔知開咩水做定滴?

ko1008 發表於 2015-3-23 13:21
你唔係有個GHL doser咩?唔識用定唔知開咩水做定滴?

其實都吾係好識用咋……!

穩定 KH,Ca,Mg 就係用KH,Ca,Mg嘅補充液dosing囉。但份量係每個缸唔同,仲要每個星調整的
KH,Ca,Mg補充液可以買現成的或自己開,自己開就平好多,例如用soda粉開水補充kh等等。

ko1008 發表於 2015-3-23 13:51
穩定 KH,Ca,Mg 就係用KH,Ca,Mg嘅補充液dosing囉。但份量係每個缸唔同,仲要每個星調整的
KH,Ca ...

ching 己有兩件角在缸,請問何時需落 KH, 鈣,鎂元素 ?!

edlsang 發表於 2015-3-27 18:24
ching 己有兩件角在缸,請問何時需落 KH, 鈣,鎂元素 ?!

你首先check下數據,然後一星期後再check一次,睇下你個缸一星期消耗多少kh,ca,mg,再計翻條數每日dosing幾多滴元素,如果唔識計唔掂就慢慢試啦。

ko1008 發表於 2015-3-28 10:48
你首先check下數據,然後一星期後再check一次,睇下你個缸一星期消耗多少kh,ca,mg,再計翻條數每日dosing ...

上星期  :

KH 10.3
Ca.  450
Me. 1170

今星期 :

KH 7.7
Ca 400
Me 1110