海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

想飬角 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

咁你裝部GHL未?買元素未?有就開始滴啦

ko1008 發表於 2015-3-29 23:36
咁你裝部GHL未?買元素未?有就開始滴啦

有。是否每日滴?該怎樣量度用法?!

鎂太低、鎂低KH會唔穩定MG Keep 1300-1500高D無問題、另外KH10.3太高、Keep 7.8-8.3 都OK.(以上係個人認為)、

edlsang 發表於 2015-3-30 08:14
有。是否每日滴?該怎樣量度用法?!

係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都得。但每種元素唔好同一個時間滴,因為會令各元素在未完全溶入水前産生了化學作用,减低咗添加份量。
至于加幾多就要自己試,每隻牌子含量都唔同,説明會有講大概添加量,不過都要試過先知。
假設你無check錯,兩次結果相减即係話每星期Kh低咗2.6,ca低咗50,鎂低咗60,咁你咪計吓每日滴幾多滴先可以補充返囉。唔識計就試,例如每日set兩次滴20秒,三日後check吓升咗幾多,跟住再加加减减,兩三個禮拜就掌握到實際份量了。
不過就算定咗又冇加野入缸都經常會有些變動的,所以每星期都要check吓,可能要再微調下的
另外如樓上ching所講,鎂太低了,可以用手動加鎂元素推返上1300先

ko1008 發表於 2015-3-30 14:38
係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都 ...

Tks so much  !

ko1008 發表於 2015-3-30 14:38
係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都 ...

另想請教 ching 最初該玩什麼品種角及加多少件較好 ?

edlsang 發表於 2015-3-30 15:11
另想請教 ching 最初該玩什麼品種角及加多少件較好 ?

我好慢的,都係由一件叠瓦手指開始,養定咗三四個月後先開始玩其他品種。。。。其實因為中間仲要換燈換化氮換造流泵,窮鬼要慢慢加。

ko1008 發表於 2015-3-30 16:09
我好慢的,都係由一件叠瓦手指開始,養定咗三四個月後先開始玩其他品種。。。。其實因為中間 ...

見海洋有人工角賣,請問人工是否比野生易養D ?

我覺得差唔多,剛開始我都尤人工角->深水野生,只係人工角燒左都冇咁赤,而家開始緊淺水角,我都係一個玩角初哥

如果想試下野生可以同D ching收下角仔

最佳新人 論壇元老

用滴定/鈣反..

最重要拎住個重點, 係"保持"數值. 唔係"升"數值.

比如鈣370偏低,
滴入初始份量, 一日半日後CHECK數值, 如果係仲跌左, 就加大滴入份量. REPEAT 呢個動作, 值到個數值維持不變. 咁就已經SET好啦(保持鈣). 然後手動加鈣到理想值.

如果加下又減下, 來來去去就得個吉(尤其係鈣反)

nickdo 發表於 2015-3-30 20:10
用滴定/鈣反..

最重要拎住個重點, 係"保持"數值. 唔係"升"數值.

edlsang 發表於 2015-3-30 17:33
見海洋有人工角賣,請問人工是否比野生易養D ?

人工都有唔同品種,都唔一定易。
其實當你控制到水質,配合埋水流同光,咁基本上咩品種都養得生,靚唔靚就係睇日常維護了。

養角好簡單,前期充分養好缸水,正所謂水靚乜都掂,硝化菌強水質靚,keep乜角都容易過借火,唔好亂落藥水,穩定kh,ca,mg三大元素就掂