海水領域 SeaFishZone

查看: 8949|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

新手開細缸數問 [複製鏈接]

樓主
想簡簡單單試下養海魚,主要係FOT,魚缸大小為20X11X12,落左底沙及珊瑚骨並設充水層,充水層由右邊的潛水泵抽水入掛瀘,現有以下問題,求解答:
1: 這樣的過瀘系統可行嗎?需要再加過瀘嗎?
2: 需要加造流嗎?
3: 水已養了約一星期,加過硝化菌(玻璃瓶那款),聽說要養水約1個月,是否保持這樣狀態下養水就得?我見有師兄推介用開缸魚如三點白,這時適合落魚未?我昨晚測水質:pH 7.9, NO2 0, NO3 10.

沙發

有無落野食(eg魚糧)俾d菌分解?應該有野食先養到菌,only落菌水無用架
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

板凳
newtoy 發表於 2015-3-12 13:35
有無落野食(eg魚糧)俾d菌分解?應該有野食先養到菌,only落菌水無用架

無落,所以想用條命硬的三點白來開缸,可行嗎?

地板
新水 pH 7.9 好似低左 d ?您用廁所水?加 d pH buffer 加番高個 pH 會好 d

宜家冇生物,加硝化菌、養水意義不大,除非您 d 沙已有生物。

宜家可以買一兩條魚番黎開缸。如果您第一次養魚,最好買魔魚,冇咁易死,可以培養信心。但係您之後可能要捉走佢,因為魔魚比較惡,加新魚會打。亦可以考慮無魚開缸法。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

blithe 發表於 2015-3-12 13:39

無話唔得既,三點白都好硬正,仲好惡,揀d靚靚仔仔既ok生存到
但用糧開缸(行1次n-cycle)養到一定數量既菌,比較容易養到第1條魚,而且唔洗殺生
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

你FOT養咩?

感覺似RT多過FOT

養水問題自己有冇睇下舊POST?

建議你再睇下D舊文先入野

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

blithe 發表於 2015-3-12 13:39

唔駛用魚開缸架!唔好整死條魚啦!掉兩隻煮餸個d冰鮮蝦落去就得架喇!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

未咁多沙啊.落小D喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我以前都冇用魚開缸, 只係屋企買開蝦食, 是但扔一兩隻死蝦等佢慢慢化

多謝各位回覆,咁我今晚就整番碟白灼蝦食先! 咁請問過濾系統ok 嗎? 其實我擔心之后要淨洗掛濾會整起個沙底,有無好建議呢?

師兄住邊區嫁?

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

如果沒蛋分,你要加氣泵打氣養菌基本的。
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

諗下短時間會唔會轉大缸先
如果唔會建議整個外置化氮

有氣泵,不過我用來溶鹽用,我見個掛濾都打到氣落水所以無長擺,費時水彈出來整到周圍有鹽粉,化氮同蛋分未買,有無邊隻介紹,我最緊要靜同簡單,因地方不大!

論壇元老

愛德華七世

蛋白質分離器又叫化氮器,係同一樣嘢嚟!你個缸得50L水用NACqq可處理100L水!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

收到,我再努力學下野先

化氮準備買BM QQ1,剛好可以放係個掛濾旁邊.而家已經開始起褐藻,N02,NO3都爆紅,只可以繼續等吧.
由於過濾系統係由掛濾的潛水泵抽沙底啲水上來,各位認為有需要再添加個瀘桶來增強過濾效力嗎??

甘麻煩,又虾人消化细菌,落的益力多得拉。

我48寸缸,開缸两星期,落左两排益力多,依家有八條细魚,有日本皮,亚鲁亚图皮,猪肉,全部有開。

論壇元老

小新1名

益力多
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽