海水領域 SeaFishZone

查看: 3724|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

請教一下各位師兄,條騎士咩事? [複製鏈接]

樓主

話說小弟重新開缸,200L 水左右既側滴漏缸,用左3L 舊環
落左藍咀1.5",之後加騎士6-6.5"
然後再加5L SERA新環,隔日加2.5L
早幾日藍咀突然回歸大海
之後條騎士無喇喇有幾道好細間既刀痕
直到今日就變成咁
請問要點做?全缸得佢一條魚
而家打緊大氣,將氣喉由側滴漕放到缸中
PS : 仲有另外5L SERA未加

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
有冇check NO2?
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
騎士對水質都有要求!d水咁新,得3L有菌環,落d魔行吓水先啦!
☉︹☉

地板
faiwong 發表於 2015-3-20 12:10
有冇check NO2?

sorry 師兄,漏左呢樣資料
兩日前check過
我用salifert 測到係2

kwong426426 發表於 2015-3-20 12:13
騎士對水質都有要求!d水咁新,得3L有菌環,落d魔行吓水先啦!

請問我而家應唔應該加埋另外5L新環?
而家缸中有3L舊環,5L 加左唔夠一星期既新環

MATTFX 發表於 2015-3-20 12:16
請問我而家應唔應該加埋另外5L新環?
而家缸中有3L舊環,5L 加左唔夠一星期既新環

照加無問題!no2爆緊,藍咀,騎士頂唔順'
☉︹☉

kwong426426 發表於 2015-3-20 12:19
照加無問題!no2爆緊,藍咀,騎士頂唔順'

師兄,條騎士有冇可能救得番

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

MATTFX 發表於 2015-3-20 12:14
sorry 師兄,漏左呢樣資料
兩日前check過
我用salifert 測到係2

水太新,要等n-cycle完,現減餵食及加蜂皇漿試下,有需要換D水,希望條魚頂到。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-3-20 12:23
水太新,要等n-cycle完,現減餵食及加蜂皇漿試下,有需要換D水,希望條魚頂到。

而家隔日每次換1卅10夠嗎?

MATTFX 發表於 2015-3-20 12:21
師兄,條騎士有冇可能救得番

如可以最好揾朋友代養,如用換水來頂條騎士,個ncycle會拖慢!亦未必救得番!
☉︹☉

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

水新、爆身、多數死亡

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

MATTFX 發表於 2015-3-20 12:32
而家隔日每次換1卅10夠嗎?

kwong426426師兄講得正確

多謝各位師兄賜教
我仲有一個rt,24“
入面有一吊,一六線狐,每條大約2-2.5“
我放條騎士落去會唔會感染佢地?

MATTFX 發表於 2015-3-20 12:54
多謝各位師兄賜教
我仲有一個rt,24“
入面有一吊,一六線狐,每條大約2-2.5“

唔會感染,最好西起,留意狀態有冇變化……我都希望你救得番
☉︹☉

最佳新人 論壇元老

用RT缸既水,用桶養住騎士,直至康復

多謝各位師兄指教
但騎士剛才已經奄奄一息…

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

AB桶養住先

睇樣好難救啦……

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

新缸新水,用舊環如果冇菌嘅米等如新環咁用,NO2太高,魚會中毒!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名