請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6666|回復: 21

主缸跟沙缸比例 [複製鏈接]

小弟想開個30*15*24吋的滴漏缸,但沙缸只能做14*14吋,請問各位師兄沙缸是否太細.
                                                                                                                    謝謝!!!

火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

太細
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

chihoqweasd 發表於 2015-3-21 12:14
太細

請問沙缸只能做這尺寸,主缸可以做幾大.
                                                   謝謝!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

著泵時易水乾, 停泵時又易水滿
暫時停賽

calvinfff 發表於 2015-3-21 13:41
著泵時易水乾, 停泵時又易水滿

如果能解決以上二個問題還有其他問題嗎?
                                                       謝謝!

都可以,本人也是三十吋缸,沙缸也得十五吋,分到三個倉,但只放到化痰及上水泵

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

littlejp 發表於 2015-3-21 13:53
如果能解決以上二個問題還有其他問題嗎?
                                                       謝謝 ...

呢條係數學題,  有少少難答,  要計埋你用咩上水泵

暫時諗到嘅補救方法係沙缸一倉過,  泵用2000L~3000L/H
暫時停賽

calvinfff 發表於 2015-3-21 14:11
呢條係數學題,  有少少難答,  要計埋你用咩上水泵

暫時諗到嘅補救方法係沙缸一倉過,  泵用2000L ...

首先謝謝師兄意見.水泵應該用3000L左右.沙缸會分二倉算.
其實現在已經用緊30*15*20方缸用慮桶,只是
慮桶放不了多少生物環所以想換缸

如果分兩倉要諗定用咩化氮,如果唔係到時放唔落,又或者太細無得選擇

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙缸sizs最緊要放得入化痰、點解唔做盡28寸

Birdcheng 發表於 2015-3-21 14:08
都可以,本人也是三十吋缸,沙缸也得十五吋,分到三個倉,但只放到化痰及上水泵

請問師兄沙缸高度是多少和三倉呎吋是多少.
                                                             謝謝!!

kitkitkitkelvin 發表於 2015-3-21 14:49
如果分兩倉要諗定用咩化氮,如果唔係到時放唔落,又或者太細無得選擇

都知放化氮位置是一個重點.

skimmer 發表於 2015-3-21 15:07
沙缸sizs最緊要放得入化痰、點解唔做盡28寸

沙缸只能做14吋*14吋方

littlejp 發表於 2015-3-21 15:08
請問師兄沙缸高度是多少和三倉呎吋是多少.
                                                          ...

闊14.5吋,深為18吋到

闊14.5吋,深為18吋到
闊14.5吋,深約18吋

Birdcheng 發表於 2015-3-21 16:08
闊14.5吋,深約18吋

謝謝師兄!!圖會作參考用,但想知師兄濾材如何分佈.

只用化氮及生物石,無其他濾材

Birdcheng 發表於 2015-3-21 16:22
只用化氮及生物石,無其他濾材

請問師兄用什麼品牌化氮和化氮放在那一倉.
                                                           謝謝!!

放在頭倉,用海馬R6

Birdcheng 發表於 2015-3-21 16:37
放在頭倉,用海馬R6

明白了,謝謝!!

主缸91*50*50cm,
沙缸想做56*50*86(見水52)cm(2倉=1倉放上水泵,1倉放環)

想問下咁樣OK 嗎? 仲有上水泵要幾多L/h &用咩化氮好?