海水領域 SeaFishZone

查看: 5944|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

請各位師兄指點 [複製鏈接]

樓主

36x20x18 水位18開缸2年,NO3 長期爆紅,呢2星期換水3次,用RODI換水,但換水多次後NO3維持50, 想養軟體珊瑚,上星期日買豬腰試都係唔開,己用pox4, 滾all in one豆, 化氮bm c7, 請問有咩方法可提升水質?
另外想做一個棉兜,想問應該點整?而仲有一個問題就係爆髮絲草,加左2隻馬騮蝦都係不停爆,點可清左佢?
請高人指點
IMG_2465.JPG IMG_2466.JPG IMG_2467.JPG

沙發
師兄你部rodi水機係新買定一直用開?有冇check過rodi出來既純水NO3同PO4係幾多?

板凳
我試過check rodi既水no3 真係0。

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
有多少魚.可能鱼糧有关,減小光時間,清洗生物石。
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

用石仔試下或ATS
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

有9條魚,但一星期只餵2次,而燈光時間不定,最近3次換水都有用牙刷刷生物石啲髮絲草。
用石仔同ATS需唔需要重新開缸咖?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

兩年長期爆红。。。  d 沙石吸左唔少,  改善需時

keep 住換水羅

沙已經起晒,洗完曬乾,加返小小落缸做裝飾,如果換生物石會唔會有效?

最佳新人 論壇元老

捉魚落底缸, 少喂, 爆一次藻先, 之後刷石, 你用乜燈? 同埋你個豆樽要放係化氮前GA...

等到D藻白化. 你呢個CASE可能要2個月... 但爆完就OK GA LA, SPS都無問題.

爆藻養咸野基本步驟, 個個都唔理?

棉兜我自己就去日本城買個大少少嘅保鮮盒DIY

ching,想問下你呢個過濾
落水聲點搞,我個好嘈
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

將個閘制教細少少就冇咁大落水聲

可唔可以講下棉兜點diy?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

nickdo 發表於 2015-4-6 23:04
捉魚落底缸, 少喂, 爆一次藻先, 之後刷石, 你用乜燈? 同埋你個豆樽要放係化氮前GA...

等到D藻白化. 你呢 ...

一般都唔會理的,哈哈

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

橫掂都冇乜珊瑚,試用AZ-NO3葯水
包降NO3和退髮絲草
不會對魚有影響,珊瑚最多走色
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs ching 我都有用過 AZ-NO3 但係可能真係啲石不斷放返NO3出黎,降左少少NO3之後又升返。

換左3/4 水,買左3舊新生物石,總共7磅,另外舊既生物石就刷過晒,留左幾舊乾淨既放左沙缸,其他舊石變緊做死石。
而家行左水2 日,NO3 低左小小有25。但唔知係暫時冇餵魚所以冇污染先低左. IMG_2497_2.JPG IMG_2498_2.JPG IMG_2496_2.jpg

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

alexlui 發表於 2015-4-8 23:28
換左3/4 水,買左3舊新生物石,總共7磅,另外舊既生物石就刷過晒,留左幾舊乾淨既放左沙缸,其他舊石變緊做 ...

你會唔會少咗啲石?
1 加侖水1磅石
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔