海水領域 SeaFishZone

查看: 3347|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手請問幾個問題 [複製鏈接]

樓主
各位C兄

睇咗好多關於新魚落缸嘅情序 ,
唔知有冇攪錯 , 請更正 , 唔該

1/ 先過淡水(連袋裝水)加TDC ,加打氣 , 滲2~5分鐘,睇魚大細.

2/ 白點 , 先加暖管使水溫去到29~30度 , 再落白點藥 .

3/ 腮蟲 , 加銅藥 .

4/ 白印 , 唔識 , 請指教

好多問題 , 請諒

沙發

過淡唔連袋中水...對好溫...淡水加岩既份量的tdc...浸佢2-5分鐘
白點我就直接落銅...唔加溫...加溫成日都唔見效
腮蟲應該唔係用銅藥....
白印係指水印?水印改善水質(換下水)就會退
有錯唔好鬧
20"缸仔
魚仔有:黑小醜x1,小醜x1 ,美國石美人x1, 西非x1, 阿拉伯x1, 火背x1, 澳洲仔x1, 澳洲藍面x1, 藍圈x1

板凳
請問買邊隻TDC水同邊隻銅藥水呢?

最好有相睇啦, 驚買錯, 唔該

另外, 還要買咩藥睇門口呢?

多多問題 , 請諒

論壇元老

地板
1過淡我會先對温對水後用魚缸水約1:20分量(用口試有咸味)過20分鐘湿並打大氣
2白點甚麼都不用做,只是白點藥,記得慢慢提先
3水印換下水改善水質就會退
4睇門口呢銅藥,測銅劑,tdc,抗生素,必備
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最好有相睇啦, 驚買錯, 唔該

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

http://www.seafishzone.com/forum ... 1879&extra=page%3D1
希望幫到你

skimmer 發表於 2015-4-11 11:10
http://www.seafishzone.com/forum ... 1879&extra=page%3D1
希望幫到你

請問魚街邊度搵到呢?thx

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

最平卡奇

skimmer 發表於 2015-4-11 14:54
最平卡奇

thx......thx

最佳新人 論壇元老

TDC玩晒