海水領域 SeaFishZone

查看: 9011|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

致冷片水冷 [複製鏈接]

樓主
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.206.1NRu6w&id=16131891079&_u=m1l5k9cb2729

我個缸18升水,用了半個月, 效果滿意, 未開到風扇最大, 我只用4級(可調教 1~5級), 以18升水用個300L水泵推, 長期可做到22~23度

例子:
4/4日, 香港室外29度, 室內26~27度, 水冷將水溫降至23.5度, 玻璃面還起水氣, 今個夏天應該沒有問題了 ^^

另一要讚是隻火牛, 重量十足, 120W跟了一隻15A牛, 運行時一點也不熱, 一般賣家只會跟10A牛

這款水冷我見過在FACEBOOK一個香港水草網有得賣

我在淘寶買, 包郵到香港公司, ORDER後3天收到貨

充氣包裝
後備配件
說明書 有質感 120W 15A牛 個款都幾CYBER
出倒汗水

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
師兄想問最大可用幾升水?幾錢?
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

地板
呢隻野我見其它討論區有師姐用緊,口啤唔錯.

想問操作時下嘈嗎??

Kwong 發表於 2015-4-23 08:32
師兄想問最大可用幾升水?幾錢?

網上寫就30L , 我估視乎你想做幾多度,不過它的設計是開放式,雙風扇吹兩塊致冷片,所以我覺得功率比其它款式好

價錢RMB 518

補充內容 (2015-4-24 00:10):
記錯, 用順豐到香港加大約RMB40

kokpoali 發表於 2015-4-23 12:52
呢隻野我見其它討論區有師姐用緊,口啤唔錯.

想問操作時下嘈嗎??

我18L 水,所以不用開到5度風扇,所以都算幾靜

我個缸18吋大約48升水左右. 用120W的會唔會唔夠?

franng 發表於 2015-4-26 00:48
我個缸18吋大約48升水左右. 用120W的會唔會唔夠?

我覺得18吋 48升水就唔好用致冷片, 就算比你降到幾度, 部機都可能需要不停地制冷, 雖然用電量少, 但都係達不到效果
直接買部壓縮機水冷好D

致冷片都係適合細缸用 (大約20L水)

我都係用呢隻, 不過係細SIZE個款, 我個12"缸仔, 可能近窗門果邊較熱, 熱天勉強只KEEP倒大約28度, 為免部機長開, 我重加左把USB風扇仔吹水輔助, 應該買你果把大的

值得一提, 店長態度好好, 有問必答, 部水冷仔包裝, 我諗由10樓跌落黎都冇事

rex 發表於 2015-4-26 22:48
我都係用呢隻, 不過係細SIZE個款, 我個12"缸仔, 可能近窗門果邊較熱, 熱天勉強只KEEP倒大約28度, 為免部機長 ...

我果部現時可以做到23度  (缸放在廳內)

個店長服務態度一流,抵讚

師兄, 請問用多少升泵推?

yaris 發表於 2015-5-4 13:31
師兄, 請問用多少升泵推?

300L/h

收到. 我用緊日生CL 150 致冷晶片加400L/h 推, 降不到幾多

yaris 發表於 2015-5-8 10:28
收到. 我用緊日生CL 150 致冷晶片加400L/h 推, 降不到幾多

如果你已經用緊致冷片机,但都降不到太多,咁就唔好轉其他致泠片,應該效果差不遠,直接轉用壓縮机吧!
致冷片机好視乎個缸大小和環境