海水領域 SeaFishZone

查看: 5341|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

白點......thx [複製鏈接]

樓主
我個FOT缸有白點...但我明明跟足份量洛銅...之後都無哂白點...但我一買左條新魚...3日又出返白點,但系條魚我有過淡再黃粉..  定系我錯左方法...請CHING解答.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
要Q一輪先落主缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
黃粉係e病,不是e白點

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
過淡同黃份是不能除白點的,有無Q魚?

無Q缸..但FOT..我系咪只有不停落銅

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

由冇骨白點開始計,keep銅7至10曰,
先有機會清除白點蟲
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唔落的日子……fot的話將水溫升到30C啦。
有防止白傳染同惡化效用,恃久d會醫好白。

補充內容 (2015-5-4 00:33):
Sorry,手機出唔到字,應該是 "唔落藥的曰子.....fot的話將水温升到30C啦,有防止白點傳染同悪化效用,恃久d會
醫好白點.

ff23456 發表於 2015-5-3 17:36
唔落的日子……fot的話將水溫升到30C啦。
有防止白傳染同惡化效用,恃久d會醫好白。

師兄,請問rt可以點做呢

Ricky666 發表於 2015-5-3 18:09
師兄,請問rt可以點做呢

要睇RT缸養邊種珊瑚,有d是可以頂到30C,但好多唔得.....到RT分區問下其它熟RT的ching啦.

Thx

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

白點未清唔好再加魚

呢白點真係好Q麻煩

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

ff23456 發表於 2015-5-4 00:47
要睇RT缸養邊種珊瑚,有d是可以頂到30C,但好多唔得.....到RT分區問下其它熟RT的ching啦.

no,只有淡水白點先怕30度,海水30度是無用的
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

我依加仲味E返好.............

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

FISHMAN123 發表於 2015-5-11 02:45
我依加仲味E返好.............

你用邊隻銅藥?有冇0.3ppm以上份量?有冇隔日加藥?用藥幾耐?通常落銅後,幾日後會有明顯效果ka wor
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-5-11 09:03
你用邊隻銅藥?有冇0.3ppm以上份量?有冇隔日加藥?用藥幾耐?通常落銅後,幾日後會有明顯效果ka wor

藍十字呀,早幾日無哂...但昨天我見到條圈帝有差唔多十粒左右既點...如果唔系白點.會唔會關水質事?

c-hing 你試下用呢隻,AZOO 治外寄生蟲劑,我FOT 缸 上星期爆白點,魚身有幾十粒白點,太后收口五日,灰仙,一幢,全部中晒,剛剛用到今日第四天,第二天太后食翻,昨日全部魚食翻嘢,白點退左八成,今晚換30%水再落!你可以試下!

fx334859 發表於 2015-5-18 12:50
c-hing 你試下用呢隻,AZOO 治外寄生蟲劑,我FOT 缸 上星期爆白點,魚身有幾十粒白點,太后收口五日,灰仙,一幢, ...

唔該你...我TRY下