海水領域 SeaFishZone

查看: 10659|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

樓主
最近天氣開始熱左,一路用開海利水冷500A,450L水,但每日放工返到屋企都會發現室內溫度高過魚缸溫度起碼四度或以上,須然部機平得嚟算係可以做到效果,但每月電費都要交多$600至$1000,不過為興趣無計,最近問過有關分體水冷安裝事宜,價錢好似貴少少但發覺如果張機頭放左出街室內就無咁熱,而且制冷次數亦少左,於是以長遠計決定更換,

更換了後真是太好了,發現開機次數太約一致一個半鐘才制冷,本身是SET 26度 溫差一度著機,比起之前用海利15分鐘開一開真係寧靜很多,電費要單來才可報告

海利水冷

海利水冷

分體控制盒

分體控制盒

分體機

分體機

鈦炮

鈦炮

沙發

板凳

地板

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

是否搵普通冷氣師傅安裝便行?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-5-11 10:58
是否搵普通冷氣師傅安裝便行?

我搵四樓魚友兄弟搞的,不過師傅就唔係佢地應該係專業師傅安裝的,而家爽哂

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

D魚爽曬!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

咁樣攪一攪要大約幾錢?包乜料?

ice28720 發表於 2015-5-12 08:22
咁樣攪一攪要大約幾錢?包乜料?

因為咁啱要搭棚換冷氣,搭棚呢度要$2500
一匹機頭包哂$7680 而家有優惠再減$500=$7180
另外如果唔想搭掤佢地話有窗口式分體=$8180-$500就$7680有一匹又慳電我個人覺得幾好

可唔可以映下條冷氣喉點走
點樣落沙缸 .

THX.......THX

最佳新人 論壇元老

C兄,想問下你個缸幾多L水?
鈦炮&分體控制盒 知唔知分別幾$??
THANKS

chiwing 發表於 2015-6-9 18:02
C兄,想問下你個缸幾多L水?
鈦炮&分體控制盒 知唔知分別幾$??
THANKS

我個缸太約500L [size=13.3333339691162px]

[size=13.3333339691162px]鈦炮&分體控制盒 知唔知分別幾$??(佢一套包埋唔使煩,無特別去問過但今期電費已經話比我知慳左$1500左右兩個月計)

ckshan 發表於 2015-5-30 17:48
可唔可以映下條冷氣喉點走
點樣落沙缸 .

係外牆窗口玻璃入,櫃後面入沙缸,鈦炮在沙缸,搞掂哂

櫃後面入沙缸

櫃後面入沙缸

係外牆玻璃入

係外牆玻璃入

如果車頭係變頻仲慳電
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

pow1234 發表於 2015-6-21 08:48
如果車頭係變頻仲慳電

[size=13.3333339691162px]車頭係變頻的

小蕉 發表於 2015-6-21 13:13
車頭係變頻的

咩牌子分體機?遲啲都考慮用變頻機
慳番隻潛水泵同減小啲heat load

師兄 你之前有無張機入面個頭改出黎 我之前都係咁 8分降1度 15分左右著一次   之後改左入缸就正常 1個鐘1次左右

clai 發表於 2015-7-1 15:32
師兄 你之前有無張機入面個頭改出黎 我之前都係咁 8分降1度 15分左右著一次   之後改左入缸就正常 1個鐘1次 ...

你指水冷?就算有始終都係熱同嘈

變頻機唔係停車頭
唔停車頭先會慳電
夠凍就會行慢車

最佳新人 論壇元老

小蕉兄,請問鈦炮的SIZE大約多少?可否告知長度及圓周
另外可否影分體控制盒的清楚相,THX