海水領域 SeaFishZone

查看: 10649|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

找高手求教 [複製鏈接]

樓主
小弟初試蝶魚..
先前爬過下文..
但都想係到問下各位一樣最重要既野..
「開口」haha

我買左係應該稍為易養既品種..斜紋同埋假人字
因為我唔想餵生口野..大家可唔可以分享下你地既心得

買左2日..
我用蒜汁浸糧再餵..佢地都無興趣..

大家仲有無咩方法呢..唔該

沙發
none

板凳
  唔想餵生口野 ? 只要佢肯食, 長餵鮑魚仔我都無所謂 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
你缸水養左水幾耐先?
返工冬眠放工失蹤善良熊

試下用蝦干

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Goldenjoe 發表於 2012-6-5 23:54

我日日餵蝦肉
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

通常我將d乾糧壓碎, 再浸蒜汁, 等d蒜汁粉糧響佢身邊飄來飄去, 唔太硬頸的通常忍唔住啜d蒜汁粉糧, 肯食就成功一大半

陸判 發表於 2012-6-6 09:14
我日日餵蝦肉

你條熊貓蝶養左耐呀 ? 都係食蝦肉 ?
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

Teddy 發表於 2012-6-6 00:14
你缸水養左水幾耐先?

差唔多1年啦..
現有耳斑..藍吊

Goldenjoe 發表於 2012-6-5 23:54

haha..暫時只係想餵糧

noriming 發表於 2012-6-6 10:36
通常我將d乾糧壓碎, 再浸蒜汁, 等d蒜汁粉糧響佢身邊飄來飄去, 唔太硬頸的通常忍唔住啜d蒜汁粉糧, 肯食就成功 ...

我用2隻糧去浸...
一隻係軟既..浸完真係一pat野..放到落水都散晒= =
但係我就唔見佢地有去啄..
另一隻就硬身小小..都係原封不動

同埋..我想問下d蒜汁倒埋落水有無影響??

aakam 發表於 2012-6-6 08:21
試下用蝦干

蝦干..ok!
我有..聽日落一隻有浸蒜汁
同一隻無浸試下先..唔該師兄!

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

買左兩日邊有咁快食野
我真係傻架

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

傻傻地單眼仔 發表於 2012-6-7 08:23
買左兩日邊有咁快食野

我條藍仙昨天買,今天食野la
你條法呢?
返工冬眠放工失蹤善良熊

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Goldenjoe 發表於 2012-6-6 17:52
你條熊貓蝶養左耐呀 ? 都係食蝦肉 ?

養左幾個月(3-4個月)啦!蝦肉同粒粒都食

RinHung 發表於 2012-6-7 00:47
我用2隻糧去浸...
一隻係軟既..浸完真係一pat野..放到落水都散晒= =
但係我就唔見佢地有去啄..

通常我浸之前, 重係乾身時壓碎變粉, 之後先再浸, 每次用牙籤了少少落去
同埋d未開口的魚, 都會用放Q缸 (或者用兜兜住), 咁浸完d粉糧會番響兜內一段比較長時間
d粉糧會響魚身邊飄來飄去, 引到佢地忍唔住啜d粉糧
唔太硬頸的碟同仙都忍唔住啜的, 咁耐以來係紫后引唔到開口, 重落左出主缸餓死

noriming 發表於 2012-6-7 12:35
通常我浸之前, 重係乾身時壓碎變粉, 之後先再浸, 每次用牙籤了少少落去
同埋d未開口的魚, 都會用放Q缸 ( ...

ok..明白
今日好D了..我落蝦干..佢地有啄..
我都係放佢地係兜到..聽日試下師兄既方法!

片糧囉,卒碎D,易入口

陸判 發表於 2012-6-7 09:51
養左幾個月(3-4個月)啦!蝦肉同粒粒都食

等我見arm都買條試下搞唔搞得掂 !

監督員

清道夫

Goldenjoe 發表於 2012-6-7 23:33
等我見arm都買條試下搞唔搞得掂 !

買啦!買啦!