海水領域 SeaFishZone

查看: 6966|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

22-5-2012開缸至今,冇乜動靜,係唔係........... [複製鏈接]

樓主
我個40吋310升缸到宜家都冇乜野出(例如啡笞.....)
養有六條細開缸魚(藍魔同三點白)
請問係唔係唔夠屎同尿做N-cycle?
要加魚嗎?
謝覆!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
唔夠魚....
OR
等耐小小時間,15日唔係長
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

板凳
等下先啦,不能太急~

地板
thx all^^

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

等....................
我真係傻架

師兄!慢慢來不用心急,頭3至4個月.
最好不要買仙科魚,如現在六條魚食得活潑可愛.
就不要加魚,要等等 等.
3個月後才慢慢加魚,最好一個月只加一條.
加得多=死得快.
新魚缸唔加魚=好大機會唔死魚.
一個字 = 等.
頭一年最好唔好加貴魚,因經驗不足和水不隱定魚會養唔到三個月.
頭一年忌買魚種皇帝;太后;西菲;毛巾;碟魚.)
可買魚種魔;吊;炮蛋;寶石.)
魚店可選:mong kok--夜旺;c9.kowloon bay:海藍x.
其他魚店等你有足夠經驗才去買.(因有好多細菌).
可買細玻璃樽裝消化細菌
(魚店的人會叫你買海水素.個人覺得冇9用.)
(如有沙缸,最好買多d好一點生物環如:ma,或買ph mono ball.)
(sera環;ph環太貴了不見意買.)
祝你在養魚中得到樂趣
**緊記唔好常常落魚街你可能會忍唔住買魚就煩了.**
**如常常落魚街=多買魚,最後=多死魚.**
**真惜生命.**

fishjackie2009 發表於 2012-6-7 09:41

CHING所講都AGREE,除咗呢樣:
"魚店可選:mong kok--夜旺;c9.kowloon bay:海藍x.
其他魚店等你有足夠經驗才去買.(因有好多細菌).
"....

welcome!大家交流意見.
希望大家有經驗魚友,比d意見給新魚友.

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

fishjackie2009 發表於 2012-6-7 09:41

10條左右啦  未爆啡苔唔換水
一爆換密手D 換到NO2無哂就開始架喇

多謝你咁詳細回覆!
我盡量忍!
如買吊,乜吊好養同靚?
炮蛋唔想養住因好惡!

kitangle 發表於 2012-6-7 10:28
10條左右啦  未爆啡苔唔換水
一爆換密手D 換到NO2無哂就開始架喇

Ammonia :1.0ppm
No2         :0.5ppm
No3         :20ppm

lionken 發表於 2012-6-7 16:53
多謝你咁詳細回覆!
我盡量忍!
如買吊,乜吊好養同靚?

金眼;藍吊;紫吊;火箭;食屎吊;粉吊;帆吊.最好$150以下.
雞心唔好啦!太貴(我初養魚時賣夜旺賣$200,而家大約$900-1,200)
最強橫係火箭;食屎吊;金眼;帆吊.

fishjackie2009 發表於 2012-6-7 17:04
金眼;藍吊;紫吊;火箭;食屎吊;粉吊;帆吊.最好$150以下.
雞心唔好啦!太貴(我初養魚時賣夜旺賣$200,而家大約 ...

黃三角吊都係唔錯的選擇...

lionken 發表於 2012-6-7 16:53
Ammonia :1.0ppm
No2         :0.5ppm
No3         :20ppm

我覺得你忍忍先,因為NH3&NO2都高

最佳新人 論壇元老

THX咁多位大哥

請問食屎吊,金眼學名係乜?
同帆吊係咪包括大帆倒吊同珍珠大帆倒吊?
THX

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=90
請參考!
珍珠太貴啦.
帆吊啦$30-40到一條.
留返d錢出年買仙魚

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/