請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 25860|回復: 78

火柴係咪就死喇? [複製鏈接]

論壇元老

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

攞上嚟聞下腥唔腥,睇落不遠矣
你啲水都幾高NO3,爆啡苔,火柴對水好敏感
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

唔該師兄~ 個缸曬到太陽,換完水 2,3 日就又有啡台 -_-

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有冇測NO3?幾多?
我想知晒到太陽水溫幾多?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

有個水冷set 左 26度~

no3 around 20 ,API  好難睇  

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

睇你個D台, 爆到.........
CHECK 下水啦........

論壇元老

1398killer 發表於 2012-6-7 14:23
睇你個D台, 爆到.........
CHECK 下水啦........

收到師兄!

dicky826 發表於 2012-6-7 14:21
有個水冷set 左 26度~

no3 around 20 ,API  好難睇

NO3=20.....都唔低喎

我之前個缸D NO3都有咁高, 除佐D粗野如鈕扣..菇...草皮之外, 根本都養唔到其它珊瑚, 新買番黎開佐頭兩曰, 跟住就慢慢縮...再之後就
奉歡咁多位魚友...想養到珊瑚......比D耐性養好D水先啦, 如果唔係同燒銀紙無咩分別

論壇元老

呢d 真係 名乎其實倒錢落海~

dicky826 發表於 2012-6-6 22:41
唔該師兄~ 個缸曬到太陽,換完水 2,3 日就又有啡台 -_-

你換完水2,3 日又有啡苔都唔一定因為"個缸曬到太陽架"! 呢個只不過係其中一個可能性!
我個缸之前放係屋企的角位, 根本無太陽晒到佢, 但又好似你咁...好快起苔, 我仲試過成個缸連石大清洗, 但之後又打回原形! 我建議你睇睇...
(1) check你所換的新水NO3高唔高(呢個極可能係源頭)
(2) 成曰起苔的位置會唔會有"死流位"
(3) 減小喂食

論壇元老

會唔會係燈照過長呢?我白led 10w 加藍 led 10w 照 8 hours~

1) 屋企水喉水No3 都 20 ...  ,唔通真係要RO ...
2) 全缸有,做流位都有 ~
3) 個缸得兩條1.5"小丑
反而有d 炮仗花一個星期餵一次可能會壞水~

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

用水喉水,一定事倍功半。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你有無用豆豆
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

dicky826 發表於 2012-6-7 16:58
會唔會係燈照過長呢?我白led 10w 加藍 led 10w 照 8 hours~

1) 屋企水喉水No3 都 20 ...  ,唔通真係要 ...

如果你真係好想養珊瑚的話,就要買RO樽濾水,呢啲錢無得走,除非你只養啲粗嘢如:菇、鈕扣等,其實”架生”嘅嘢都係一次過比啫..好似化氮、水冷咁。師兄,我都係過來人,初初肉赤唔捨得買RO樽,結果買番嚟之後死嘅珊瑚都唔止呢條數呀!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

neb 發表於 2012-6-7 20:35
如果你真係好想養珊瑚的話,就要買RO樽濾水,呢啲錢無得走,除非你只養啲粗嘢如:菇、 ...

不能同意更多。

1398killer 發表於 2012-6-7 20:42
不能同意更多。

超級版主
"不能同意更多"....即係點解呀
小弟的中文水平唔高

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

neb 發表於 2012-6-7 20:47
超級版主
"不能同意更多"....即係點解呀
小弟的中文水平唔高

即係你的意思中晒,無需多餘補充。

1398killer 發表於 2012-6-7 21:20
即係你的意思中晒,無需多餘補充。

THX 超級版主

論壇元老

屋企有部 RO 機 無駁,係魚友之前送既,請問師兄 接駁難唔難?

今晚剛測,no3 成40 咁多。

無用豆豆。
請問葵類係咪可以承受no3比較高既環境?

多謝各師兄教路

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我冇 RO 機