海水領域 SeaFishZone

樓主: dicky826
打印 上一主題 下一主題

火柴係咪就死喇? [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

100L水rt缸,用個200L沙缸養草,應該減到NO3
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

養草係可以減NO3,
不過真係要好大個草缸至可以負荷到你個RT缸既污染量,
因為魚本身有產生污染物, 水喉水一樣會生產 NO3 ..............
變相你會事倍功半~~

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2012-6-8 21:19
養草係可以減NO3,
不過真係要好大個草缸至可以負荷到你個RT缸既污染量,
因為魚本身有產生污染物, 水喉水一 ...

學到野鳥
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-6-8 21:33
學到野鳥

管理員

我係新手

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-6-8 21:37

最佳新人 論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

其實小弟都係用水喉水(NO3:15) 但係我都係KEEP住3日換一次水..每次換大約十分一,有煲豆...NO3都可以KEEP住0...有純水當然好,但係如果真係冇買到..可以試下..開缸時煲豆...由於開缸個陣缸內生物好少...完成開缸之後...NO3會降到一個低既水平...之後KEEP住換少量水...同埋煲豆....
正如...一缸200L NO3 等於0既水...每次換入約15L NO3等於15既水...應該可以中和到...所以..
暫時...小弟一直養既野都還可以...
但係長久...我都想SET純水...只係環境問題

hoihoi710 發表於 2012-6-8 21:47
其實小弟都係用水喉水(NO3:15) 但係我都係KEEP住3日換一次水..每次換大約十分一,有煲豆...NO3都可以KEEP住0 ...

正所為: "條條大路通羅馬", 如hoihoi710師兄所分享亦係一種方法, 但重點係要"一開缸時煲豆"!!!
不過照hoihoi710師兄的描述, 我反而有個疑問...你個缸之所以還keep 到"0" NO3, 似乎完全在於"煲豆"上, 因為你D水喉水NO3=15, 每次換水都唔能夠換走NO3, 反而係加NO3落番個缸喎(因為你個缸已Keep到"0"), 咁咪唔換仲好過換?  同時你D豆應該會加快消秏的速度(因為你換水都換得好密下, 要對減番你新加的水的污染 ),  對嗎?
請各版主指教

用厠所水平靚正,我住大埔用左成年朱腰火柴都冇事養魚就晤好用
努力開多個FOT

論壇元老

我都想用廁所水,奈何屋企用淡水沖廁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我想問下用廁所水無no 3同po 4嫁咩?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

一定有。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

個人意見:

三日換一次水,持之以恆當然係好事,
但係會不會令到水水原素失

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

每個地區的厠所水,水質都會有不同的!

ice28720 發表於 2012-6-9 11:16
每個地區的厠所水,水質都會有不同的!

小弟住葵涌區唔知得唔得呢?

用之前check清楚NO3/PO4先!係髙嘅話用濾樽濾下先好用!我無你哋咁幸福..我屋企嘅廁所水係用”淡水”,仲好大陣漂白水味!

我D厠所水N03係O,po4冇驗過
努力開多個FOT

MKK624 發表於 2012-6-9 18:30

師兄你住边头

MKK624 發表於 2012-6-9 18:30

你住大埔....唔通你住大尾督嗰邊啲村屋?越近海廁所水就必定用咸水...夠晒新鮮!