海水領域 SeaFishZone

樓主: dicky826
打印 上一主題 下一主題

火柴係咪就死喇? [複製鏈接]

樓主
dicky826 發表於 2012-6-7 14:21
有個水冷set 左 26度~

no3 around 20 ,API  好難睇

NO3=20.....都唔低喎

我之前個缸D NO3都有咁高, 除佐D粗野如鈕扣..菇...草皮之外, 根本都養唔到其它珊瑚, 新買番黎開佐頭兩曰, 跟住就慢慢縮...再之後就
奉歡咁多位魚友...想養到珊瑚......比D耐性養好D水先啦, 如果唔係同燒銀紙無咩分別

沙發
dicky826 發表於 2012-6-6 22:41
唔該師兄~ 個缸曬到太陽,換完水 2,3 日就又有啡台 -_-

你換完水2,3 日又有啡苔都唔一定因為"個缸曬到太陽架"! 呢個只不過係其中一個可能性!
我個缸之前放係屋企的角位, 根本無太陽晒到佢, 但又好似你咁...好快起苔, 我仲試過成個缸連石大清洗, 但之後又打回原形! 我建議你睇睇...
(1) check你所換的新水NO3高唔高(呢個極可能係源頭)
(2) 成曰起苔的位置會唔會有"死流位"
(3) 減小喂食

板凳
dicky826 發表於 2012-6-7 16:58
會唔會係燈照過長呢?我白led 10w 加藍 led 10w 照 8 hours~

1) 屋企水喉水No3 都 20 ...  ,唔通真係要 ...

如果你真係好想養珊瑚的話,就要買RO樽濾水,呢啲錢無得走,除非你只養啲粗嘢如:菇、鈕扣等,其實”架生”嘅嘢都係一次過比啫..好似化氮、水冷咁。師兄,我都係過來人,初初肉赤唔捨得買RO樽,結果買番嚟之後死嘅珊瑚都唔止呢條數呀!

地板
1398killer 發表於 2012-6-7 20:42
不能同意更多。

超級版主
"不能同意更多"....即係點解呀
小弟的中文水平唔高

1398killer 發表於 2012-6-7 21:20
即係你的意思中晒,無需多餘補充。

THX 超級版主

dicky826 發表於 2012-6-7 22:10
師兄有好介紹~~ redsea 個隻點用法?~

Redsea NO3: Po4-x
每曰落2ml for 100l

我覺得work因為我減到, 但要keep住換水, 換水....記得係要換D"無NO3"的新水咁先至可以成功!!!
如果你換1/5, 我建議你三日換一次, 比D恆心, 我都大約一個月攪掂

你個缸幾大? 幾多L水?

1398killer 發表於 2012-6-8 14:07
去  卡奇,大大聲話要一套魚博士。
盛惠3**。

之前小弟都係用佢...不過個零月就要換芯, 支芯卡X賣$170, 長遠計都"唔平"!!!

dicky826 發表於 2012-6-8 12:45
三日換一次~ 持續一個月,

睇黎真係要無限毅力先得喇

No pay..No gain

請教各版主...有無試過養水草去減NO3? 如有...咁要養幾多水草對幾多L水?

ice28720 發表於 2012-6-8 18:16
用水草減 NO3 是得但要用好大量和好多位置囉!
唔好想e個方法啦,玩下就冇所謂,正正經經用器材、换水 ...

多謝版主嘅指教,其實只係好奇”水草能減NO3”嘅傅聞,想借機會向各位資深嘅版主求證一下!
感謝!

hoihoi710 發表於 2012-6-8 21:47
其實小弟都係用水喉水(NO3:15) 但係我都係KEEP住3日換一次水..每次換大約十分一,有煲豆...NO3都可以KEEP住0 ...

正所為: "條條大路通羅馬", 如hoihoi710師兄所分享亦係一種方法, 但重點係要"一開缸時煲豆"!!!
不過照hoihoi710師兄的描述, 我反而有個疑問...你個缸之所以還keep 到"0" NO3, 似乎完全在於"煲豆"上, 因為你D水喉水NO3=15, 每次換水都唔能夠換走NO3, 反而係加NO3落番個缸喎(因為你個缸已Keep到"0"), 咁咪唔換仲好過換?  同時你D豆應該會加快消秏的速度(因為你換水都換得好密下, 要對減番你新加的水的污染 ),  對嗎?
請各版主指教

用之前check清楚NO3/PO4先!係髙嘅話用濾樽濾下先好用!我無你哋咁幸福..我屋企嘅廁所水係用”淡水”,仲好大陣漂白水味!

MKK624 發表於 2012-6-9 18:30
我D厠所水N03係O,po4冇驗過

你住大埔....唔通你住大尾督嗰邊啲村屋?越近海廁所水就必定用咸水...夠晒新鮮!

MKK624 發表於 2012-6-10 00:15
我住近吐露港D屋邨

師兄, 佔盡地理, 唔洗買"盬"淨係呢條數都節省唔少
Post下你個缸黎羡慕下啦

dicky826 發表於 2012-6-10 22:48
跟進下今日情況,
換水前no3 爆紅 (API), po4 0.25-0.5 (salifert)
換水1/3 (水喉水開鹽 ,no3 20)

師兄, 新水喉水NO3都20, 你屋企已有部RO機..仲唔駁黎用?
你咁樣有排先或到NO3喎!