海水領域 SeaFishZone

查看: 4368|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

有問題請教..ph粉 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
之前ph維持在7.5左右,咁就買樽buffer試吓,照份量落,每日一次,落左一星期左右,ph升到8至8.2
繼而魚開始收口又疴白屎....以換3份2水,
有冇ching有經驗或依家應該點做...煩惱中

☉︹☉

論壇元老

永遠係新手

沙發
我用開無事喎!落一兩次PH已經返反去8左右,之後我就停,無落一星期咁長,你用邊隻PH粉?而家為有keep住換水先啦!

板凳

你講嘅情況我啱啱發生,但我只發生在一條火公身上(已養半年)其他魚都無事,5知關5關Ph粉事,捉出來浸左兩日抗生素而家開番口

地板
may414 發表於 2015-6-7 21:52
我用開無事喎!落一兩次PH已經返反去8左右,之後我就停,無落一星期咁長,你用邊隻PH粉?而家為有keep住換水 ...

seachem marine buffer ,因佢教去到8.3就停,
魚可能食左好多落肚,希望疴清就冇事....thx

☉︹☉

heilin 發表於 2015-6-7 22:07
你講嘅情況我啱啱發生,但我只發生在一條火公身上(已養半年)其他魚都無事,5知關5關Ph粉 ...

因我有多條大魚一齊收口,我就覺係ph粉,莫非真係落得太多
我都整d抗生素佢地嘆吓先...thx
☉︹☉

係,幾年前試過,所以之後每次只落半量推推算
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

nat 發表於 2015-6-7 22:30
係,幾年前試過,所以之後每次只落半量推推算

真係一直無理ph,一搞就出事,紙筆痕
☉︹☉

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

PH粉好象要開水后用滴方发下主缸
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

kwong426426 發表於 2015-6-7 22:37
真係一直無理ph,一搞就出事,紙筆痕

我啱啱都諗住買ph buffer試下,而家見到師兄個情況,都係5好學你紙筆痕啦!
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

Fot 養魚,每星期勤換水3份1就可以,真係唔駛攪咁多野反而加下海水原素仲好
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2015-6-7 23:12
Fot 養魚,每星期勤換水3份1就可以,真係唔駛攪咁多野反而加下海水原素仲好

就係諗住Ph高D可以5駛換水咁密……真係越攪越大鑊

faiwong 發表於 2015-6-7 22:55
我啱啱都諗住買ph buffer試下,而家見到師兄個情況,都係5好學你紙筆痕啦!

真係留番d錢買魚好過
☉︹☉

kenlam 發表於 2015-6-7 23:12

種要衰過先知
☉︹☉

鹼粉不能一次落咁多,我自己教水時都係兩到三日落一茶匙,慢慢等D魚適應,不能一次過升0.2度!

chihoqweasd 發表於 2015-6-7 22:47
PH粉好象要開水后用滴方发下主缸

冇必要都吾用
☉︹☉

19leunglun 發表於 2015-6-7 23:35
鹼粉不能一次落咁多,我自己教水時都係兩到三日落一茶匙,慢慢等D魚適應,不能一次過升0.2度!

明白了.thx
☉︹☉