海水領域 SeaFishZone

查看: 6181|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

室外綠水 [複製鏈接]

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

樓主
請問有冇師兄可以話我知
如果我係室外問個缸養綠水,吾知洗吾洗打氣?

沙發
need at night time or without sunlight.

板凳
我覺得最好有,唔駛大氣,有少少水流動就可以。不過依家咁熱,你室外曬未必得。想問下點解用缸養既?做乜唔用多個大樽/桶?有無諗過你可能一夜間成缸綠水玩完?咁咪無backup囉!

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

地板
yoowicked 發表於 2015-6-24 10:08
我覺得最好有,唔駛大氣,有少少水流動就可以。不過依家咁熱,你室外曬未必得。想問下點解用缸養既?做乜唔 ...

因為房無咩位
而又吾想有味
我本人係外國 所以想利用陽光黎慳下電😉

o下?咁你應該善用下偉大既google啦?!search "Grow algae at home", TONS of info!!
其實你留意下,大部份都會用氣泵,因為怕綠藻沉澱死亡。而且寧願用多個膠樽分開繁殖,怕整缸感染,可以極短時間內全缸綠藻玩完。咁你就o徙心機!
我之前玩過一段時間,用多個1.5L水樽養,用一個細氣泵同兩支光管仔,其實用極少電,亦唔會有異味。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

最好分多一樽出來養做後備,我之前d綠水就係冇做多樽後備,一Q清袋乜種都冇曬

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

yoowicked 發表於 2015-6-25 10:20
o下?咁你應該善用下偉大既google啦?!search "Grow algae at home", TONS of info!!
其實你留意下,大部 ...

明白 , 我會嘗試下 謝謝
但我想問綠水係咪一定要有種先繁殖到?
就咁用肥加水同照燈得嗎?

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

ice28720 發表於 2015-6-25 10:39
最好分多一樽出來養做後備,我之前d綠水就係冇做多樽後備,一Q清袋乜種都冇曬

我會試下留種 謝謝師兄

sundee87 發表於 2015-6-26 23:33
明白 , 我會嘗試下 謝謝
但我想問綠水係咪一定要有種先繁殖到?
就咁用肥加水同照燈得嗎?

當然唔係咁簡單啦!我諗你真係要做下工課先,屋企養綠水其實係吃力不討好既事,並唔係開盆水晒下就有架
不如你睇下下面尐websites先啦 或者 search 下 "nannochloropsis"、"hytoplankton"、"擬球藻"。
http://saltwateraquariumblog.com/home-cultures-phyto-rotifers-copepods/phytoplankton-culture
http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?p=3174418

其實你養綠水既目的係咩呢?如果當實驗玩下都幾有趣既

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

yoowicked 發表於 2015-6-27 11:33
當然唔係咁簡單啦!我諗你真係要做下工課先,屋企養綠水其實係吃力不討好既事,並唔係開盆水晒下 ...

諗住試下咋.
順便餵下部份珊瑚,同做定功課練習定先..
遲下生魚仔就吾洗抱佛腳 =]

打氣才會養的濃∼高密度的藻類需要足量的二氧化碳∼

以下這培養影片給您參考∼那桶綠的是擬球藻∼那桶咖啡色是等鞭金藻∼
https://www.youtube.com/watch?v=9ET9f_xVG_c&feature=youtu.be

大洋藻類 小周