海水領域 SeaFishZone

查看: 24663|回復: 111
打印 上一主題 下一主題

新魚缸一問 [複製鏈接]

樓主
小弟屋企準備養魚
只係做左少少Research
想用沙缸
前排行過魚街見到有間好似唔錯
30" x 14" x 25"   = $3480 (附有圖片)
想問價可以接受嗎 ? 佢另外有跟器材 ,但其實系咪自己配仲好
或有無其他鋪頭 或 樓上鋪 推介 ,可以去睇睇
THX FOR COMMENTS
AijcQUHmyuPtszeckVFaUUmjwZBkP3yPVNPjDJ7FMRh4.jpg AigLELYvxpUGI6gXfrrDVw1P_6vZzi88ZHjgQE0Qofkr.jpg

沙發
如果你諗住買新缸
要注意木櫃承拓力
你要知道魚缸重量都唔輕下
唔好貪便宜買啲庶渣版木櫃
啲薄板濕咗咸水會發漲
好危險下 會搞到訓覺都訓唔著
我建議買木櫃要選啲有實木方四隻腳承拓嗰種
或選擇金屬架做魚缸櫃
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

板凳
18寸缸或以上
千祁唔好選擇彎角玻璃
好易爆
我自已試過爆過缸
係彎角烈開成地都咸水

地板
pow1234 發表於 2015-6-27 12:51
18寸缸或以上
千祁唔好選擇彎角玻璃
好易爆

THX CHING
有無地鋪卅樓上鋪 推介 ?

荷蘭橙 發表於 2015-6-27 12:53
THX CHING
有無地鋪卅樓上鋪 推介 ?

呢個網頁都有好多廣告商做魚缸
你可以去問下價先
我自已隻主缸沙缸鐵架都係劃圖比人做
你要的話可以pm你

pow1234 發表於 2015-6-27 13:06
呢個網頁都有好多廣告商做魚缸
你可以去問下價先
我自已隻主缸沙缸鐵架都係劃圖比人做

Please pm
Many thanks

論壇元老

最重要係你預幾錢做缸

evolution 發表於 2015-6-27 16:25
最重要係你預幾錢做缸

希望3千左右
麻煩CHING有推介嗎?

論壇元老

荷蘭橙 發表於 2015-6-27 23:25
希望3千左右
麻煩CHING有推介嗎?

老實講3千至4千唔洗想了魚街地舖,如找出名果幾間30寸都789千起你自己一樓有相果隻30寸滴流缸係咁上下了,重有set喉同運費,如果新手玩可去二手版留意下有無師兄放缸但要等時機

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

用三千蚊玩30吋沙缸應該唔得,就算問到一間話得,跟住左加右加咁又唔止三千!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

收個2手喇.3千幾近不可能啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

多謝哂甘位意見
如果價位去到5000-7000有無可能或推介?
想有2-3間比較好既鋪頭直接去問問

依2日KEEP住做RESEARCH ,同落左魚街問問
希望各位再俾多少少意見
小弟會養RT

沙缸
RedSea Reefer170 24"x20"x20" (130L)

化氮
SALES話如果養高密度 , 最好要有4-5倍 ,即500L以上 ,想問是否正確
佢建議買佢地鋪既Deltec(好似係依個Brand),2xxx
有無其他更加平靚正D既用緊可以取代

佢SELL佢門口PROMO緊個枝ECO(好似係依個Brand),18" 27XX
個樣麻麻地
上水泵
上網睇好似FOT要買10-12倍,RT要買20-25
有錯請插

水冷
仲未做好RESEARCH,希望CHING可以推介下1,2款做參考
或者大概要咩準則,可以易D RESEARCH

因為SALE提到最BASIC要依幾樣野
缸就應該定左,其他都想睇睇有無好既推介

十萬個THANKS

附有Reefer170既圖 - 圖COPY FROM GOOGLE

fish2.jpg fish1.jpg

論壇元老

化氮如果係Deltec1455……好
燈唔要……改M記
水冷三個選擇……有錢買亞提卡,財政還可買teco,無乜錢就海利

evolution 發表於 2015-6-29 16:19
化氮如果係Deltec1455……好
燈唔要……改M記
水冷三個選擇……有錢買亞提卡,財政還可買teco,無乜錢就海 ...

而家啲海利機好靜,我用緊....我覺得唔差。
買m記,不如買A1 Hydra。
啲色溫打落缸靚好多

有時啲架生,真係用過先知

因為同屋企人一齊養
琴日屋企人已經入左手ReaSea Reefer170 24"
已經落左淡水加左鹽(鹽度應該岩)同落左D幼沙(搵唔返係咩沙,但好似話貴野,唔好洗)

不過月睇自己就月混亂,所以想KEEP住問各位問題
寧願問多D,減少出錯機會

1.如果想養多少少魚魚+小量葵(3-5個左右),系咪都叫做RT?
因為見人地D RT係成個缸都滿哂 ,用唔多

2.睇中左部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h)系咪夠我知缸用?
3另外次前有CHING介紹用Deltec1455 , 如果改低一級Deltec1350 唔知夠吾夠力?
同埋旺角邊間有我買?

4沙缸個度除左落棉同化氮,如果吾落生物環,最basic仲要落D咩?

5.N-CYCLE 問題:
上網睇用水喉水開一開始吾會有NO2/NO3,唔知岩吾岩?
以我宜家既情況,系咪要先去買生物石(150L黎計應該落幾多磅?),
次後落AZOO硝化細菌..用完AZOO後用BioDigest
每日keep住check NO2,NO3,PH 等NO2升爆再到0之後再等NO3升爆再跌返(依個時候系咪會有嗨台出現?)
就可以開始落1,2條雨試試啦

6.有人話n-cycle唔駛開化氮,唔知岩吾岩?

7.睇返張相RUN左成晚都仲係白茫茫,應該點先會清D?

P.s : 小弟周圍爬文,但真系有好多版本,所以想問清少少,多多見諒

其實唔使諗得太複雜
你比個主缸同沙光size我睇下
我先知你用幾多匹冷水機
會唔會加豆機或加潛水泵,用啲咩燈
生物石買住20磅先
環就慳番唔使買
你上水泵㣔幾多升水/每個鐘

你個沙缸同主缸比例唔係好啱
最低要求都要100升主缸50升沙缸比例
如果唔係……循環水流做唔得快
處理污水能力會下降
最理想100升主缸70升沙缸 up
處理能力慢……就養魚都唔可以養太多

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

BM 5.5
海星蛋分 2014款大型置式.jpg
海水秘籍1 缸水1.jpg
海水秘籍1 缸水5.jpg
海水秘籍1 缸水4.jpg
海水秘籍1 缸水2.jpg

2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽