海水領域 SeaFishZone

查看: 24924|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

新魚缸一問 [複製鏈接]

樓主
小弟屋企準備養魚
只係做左少少Research
想用沙缸
前排行過魚街見到有間好似唔錯
30" x 14" x 25"   = $3480 (附有圖片)
想問價可以接受嗎 ? 佢另外有跟器材 ,但其實系咪自己配仲好
或有無其他鋪頭 或 樓上鋪 推介 ,可以去睇睇
THX FOR COMMENTS
AijcQUHmyuPtszeckVFaUUmjwZBkP3yPVNPjDJ7FMRh4.jpg AigLELYvxpUGI6gXfrrDVw1P_6vZzi88ZHjgQE0Qofkr.jpg

沙發
pow1234 發表於 2015-6-27 12:51
18寸缸或以上
千祁唔好選擇彎角玻璃
好易爆

THX CHING
有無地鋪卅樓上鋪 推介 ?

板凳
pow1234 發表於 2015-6-27 13:06
呢個網頁都有好多廣告商做魚缸
你可以去問下價先
我自已隻主缸沙缸鐵架都係劃圖比人做

Please pm
Many thanks

地板
evolution 發表於 2015-6-27 16:25
最重要係你預幾錢做缸

希望3千左右
麻煩CHING有推介嗎?

多謝哂甘位意見
如果價位去到5000-7000有無可能或推介?
想有2-3間比較好既鋪頭直接去問問

依2日KEEP住做RESEARCH ,同落左魚街問問
希望各位再俾多少少意見
小弟會養RT

沙缸
RedSea Reefer170 24"x20"x20" (130L)

化氮
SALES話如果養高密度 , 最好要有4-5倍 ,即500L以上 ,想問是否正確
佢建議買佢地鋪既Deltec(好似係依個Brand),2xxx
有無其他更加平靚正D既用緊可以取代

佢SELL佢門口PROMO緊個枝ECO(好似係依個Brand),18" 27XX
個樣麻麻地
上水泵
上網睇好似FOT要買10-12倍,RT要買20-25
有錯請插

水冷
仲未做好RESEARCH,希望CHING可以推介下1,2款做參考
或者大概要咩準則,可以易D RESEARCH

因為SALE提到最BASIC要依幾樣野
缸就應該定左,其他都想睇睇有無好既推介

十萬個THANKS

附有Reefer170既圖 - 圖COPY FROM GOOGLE

fish2.jpg fish1.jpg

因為同屋企人一齊養
琴日屋企人已經入左手ReaSea Reefer170 24"
已經落左淡水加左鹽(鹽度應該岩)同落左D幼沙(搵唔返係咩沙,但好似話貴野,唔好洗)

不過月睇自己就月混亂,所以想KEEP住問各位問題
寧願問多D,減少出錯機會

1.如果想養多少少魚魚+小量葵(3-5個左右),系咪都叫做RT?
因為見人地D RT係成個缸都滿哂 ,用唔多

2.睇中左部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h)系咪夠我知缸用?
3另外次前有CHING介紹用Deltec1455 , 如果改低一級Deltec1350 唔知夠吾夠力?
同埋旺角邊間有我買?

4沙缸個度除左落棉同化氮,如果吾落生物環,最basic仲要落D咩?

5.N-CYCLE 問題:
上網睇用水喉水開一開始吾會有NO2/NO3,唔知岩吾岩?
以我宜家既情況,系咪要先去買生物石(150L黎計應該落幾多磅?),
次後落AZOO硝化細菌..用完AZOO後用BioDigest
每日keep住check NO2,NO3,PH 等NO2升爆再到0之後再等NO3升爆再跌返(依個時候系咪會有嗨台出現?)
就可以開始落1,2條雨試試啦

6.有人話n-cycle唔駛開化氮,唔知岩吾岩?

7.睇返張相RUN左成晚都仲係白茫茫,應該點先會清D?

P.s : 小弟周圍爬文,但真系有好多版本,所以想問清少少,多多見諒

真系好多謝唔怕煩仲幫我甘多先

主缸容量 (L) : 130L
底缸容量 (L) : 40L
RO 蓄水容量 (L) : 8L
建议水流量 (lph) : 2000
- 已附有一張官方圖關於缸既DETAILS

買左部上水泵NJ3000 3000l/h
會用水冷 宜家感覺好似留得好快

諗住買部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h) , 希望夠
水冷有個問題 , 系咪應該3倉用上水泵出水俾水冷機 , 再用水冷機直接連返條灰喉上返缸?
[見出邊有POST講 "在沙缸上落水的灰喉可分叉閘制於水冷機,在這情況就可不用抽水泵." ] 唔太明
(有錯請插)

聽日準備去買生物石 , 系咪一開始20磅生物石行 NCYCLE就夠 , 唔駛落生物環

化氮聽師兄用DELTEC 1455 , 上網睇評價都好似唔錯 , 如果落一級DELTEC 1350 唔知夠吾夠呢 ?

問題多多 , 我都會盡力爬多D文先再問架啦

nickdo 發表於 2015-7-1 11:39
水冷係幾匹????
幾件葵唔洗搞咁多野的. 化氮買BM 7就夠. AB水都唔洗.

唔該哂nickdo :)

海利水冷 :

1) 型號: HS-28A

2) 電壓: 220-240V

3) 頻率: 50Hz

4) 電流: 1.1A

5) 功率: 1/10HP

6) 冷卻水量: 160L

7) 循環水量: 250-1200L/h

8) 制冷劑: R134a

9) 重量: 13kg

10) 產品尺寸: 400 x 218 x 415mm

做流已經買左隻JEBAO RW-8 , THX

燈可能會買貴少少 , 考慮緊其他CHING提議既M記或AI HYDRA 26

pow1234 發表於 2015-7-1 13:08
唔好用上水喉駁冷水機
會影響上水速度
本身你行上水泵2000 L/HR都唔係好夠做

最終搞左成個下晏,算叫做完成駁好哂,唔知岩吾岩
不過最後買左DELTEC1455 同 海行HS66A(1/4HP)
都買多左個潛水泵NJ1200 FOR水冷

但有少少野想問

個化氮D泡泡既水位系咪教到個去頂頂岩岩貼住條邊最好
同埋個化氮底有D泡泡出黎,正常嗎?
我宜家個入氣位較琴最少同左邊支棍較到好高先岩岩去琴條邊
如果墊高個化氮,入氣量增加系咪會好D ?

另外宜家用一個潛水泵由2倉入水冷再由2同3之間個濾網出水,可以嗎?

其他野暫時都問題不大住
再一次THX甘多位俾意見小弟
希望盡快做好NCYCLE可以落魚仔先

Thx Ching既建議
我會係N-Cycle依段時間玩熟佢了解多D多謝哂CHING既Youtube , 好有用

生物石個度今日落左大約25磅左右,如果1.5倍即係大約落多15磅
如果之反先再慢慢加可以嗎?定最好係N-cycle依段時間整好佢?

暫時應該KEEP住幾日落一枝biodigest , 如果想加快N-Cycle , 系咪遲D落條藍魔落去 , 可以加快個cycle ?

pow1234 發表於 2015-7-2 07:49
如果你買生物石唔係死石
唔使等行cycle,水清就可以放魚仔試下
生物石夠就無問題

收到

屋企人擔粗粗買左幾條藍魔落缸
我都覺得快左少少,希望捱得過啦

再加多左D生物石,執過D位

如果宜家加左魚既情況,應該KEEP住留意D咩?
同隔多幾耐可以試加珊瑚,係咪等NO2,NO3降左先好試?

pow1234 發表於 2015-7-3 13:05
我睇你放左啲新生物石
我驚你買番黎啲生物石有啲生物係入面死左
要掉番一支BIO硝化菌落 ...

明白 ,想問問換水個度,發覺人人都同
係咪大概1左右換20%水,會好D?「如果時間許可」

明白

聽日可能落魚街睇下珊瑚
如果新缸想養下葵類係咪比較難

同埋今日返屋企成缸面水珠,估計係水冷D熱氣係屋度走吾到,
水又凍所以有好多水珠,唔知有無人試過,或有提議?

B.T.W 今日 D 藍魔食野 ,同埋D色藍左好多

想問問各位師兄
買珊瑚有無話邊間特別好 或 建議?

傻基 發表於 2015-7-4 14:11
平平地可以上魚友睇下,買d粗野試下先∼∼

魚友即係?
XP 新手吾好意思

今日買左2隻醫生蝦 ,綠手指,紐扣希望可以開得靚唔好死啦 ,另外買左支SHARK LED F60玩住先
出左個開箱文,有興趣可以睇睇
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=58124&extra=