海水領域 SeaFishZone

樓主: 荷蘭橙
打印 上一主題 下一主題

新魚缸一問 [複製鏈接]

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

如你有200升水
起碼都要用 BM Curve 7
你啲生物石係生石
就唔使行cycle

https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

真系好多謝唔怕煩仲幫我甘多先

主缸容量 (L) : 130L
底缸容量 (L) : 40L
RO 蓄水容量 (L) : 8L
建议水流量 (lph) : 2000
- 已附有一張官方圖關於缸既DETAILS

買左部上水泵NJ3000 3000l/h
會用水冷 宜家感覺好似留得好快

諗住買部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h) , 希望夠
水冷有個問題 , 系咪應該3倉用上水泵出水俾水冷機 , 再用水冷機直接連返條灰喉上返缸?
[見出邊有POST講 "在沙缸上落水的灰喉可分叉閘制於水冷機,在這情況就可不用抽水泵." ] 唔太明
(有錯請插)

聽日準備去買生物石 , 系咪一開始20磅生物石行 NCYCLE就夠 , 唔駛落生物環

化氮聽師兄用DELTEC 1455 , 上網睇評價都好似唔錯 , 如果落一級DELTEC 1350 唔知夠吾夠呢 ?

問題多多 , 我都會盡力爬多D文先再問架啦

最佳新人 論壇元老

水冷係幾匹????
幾件葵唔洗搞咁多野的. 化氮買BM 7就夠. AB水都唔洗.

石頭就唔洗理幾多磅, 你PLAN好放幾多舊, 點放就得, 做景為主... 買晒成堆返黎擺到堆墳咁就最差.

你仲要買個做流, 如MP10 或JEBAO RW4.

燈想平就收2手. 或者用T5, 唔好用CHEAP野.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

照nickdo 話,無錯了。。 完

nickdo 發表於 2015-7-1 11:39
水冷係幾匹????
幾件葵唔洗搞咁多野的. 化氮買BM 7就夠. AB水都唔洗.

唔該哂nickdo :)

海利水冷 :

1) 型號: HS-28A

2) 電壓: 220-240V

3) 頻率: 50Hz

4) 電流: 1.1A

5) 功率: 1/10HP

6) 冷卻水量: 160L

7) 循環水量: 250-1200L/h

8) 制冷劑: R134a

9) 重量: 13kg

10) 產品尺寸: 400 x 218 x 415mm

做流已經買左隻JEBAO RW-8 , THX

燈可能會買貴少少 , 考慮緊其他CHING提議既M記或AI HYDRA 26

1/10匹唔夠用
你水體都170升
仲要計燈、潛水泵、蛋白機、豆機嘅熱量
保守估計要處理到250升上體up
要1/6匹機up

唔好用上水喉駁冷水機
會影響上水速度
本身你行上水泵2000 L/HR都唔係好夠做
放多一隻潛水泵係沙缸度
駁去冷水機,冷水機出口再駁番去沙缸度
咁就ok喇,有啲嘢唔使諗得太複雜。

pow1234 發表於 2015-7-1 13:08
唔好用上水喉駁冷水機
會影響上水速度
本身你行上水泵2000 L/HR都唔係好夠做

最終搞左成個下晏,算叫做完成駁好哂,唔知岩吾岩
不過最後買左DELTEC1455 同 海行HS66A(1/4HP)
都買多左個潛水泵NJ1200 FOR水冷

但有少少野想問

個化氮D泡泡既水位系咪教到個去頂頂岩岩貼住條邊最好
同埋個化氮底有D泡泡出黎,正常嗎?
我宜家個入氣位較琴最少同左邊支棍較到好高先岩岩去琴條邊
如果墊高個化氮,入氣量增加系咪會好D ?

另外宜家用一個潛水泵由2倉入水冷再由2同3之間個濾網出水,可以嗎?

其他野暫時都問題不大住
再一次THX甘多位俾意見小弟
希望盡快做好NCYCLE可以落魚仔先

最佳新人 論壇元老

170L 水, 唔洗搞咁多... 1/10匹係最靜同唔熱. 上一級都差好遠, 嘈好多同熱好多...

我初玩果時200L水都係用1/10匹.

用多個泵去推又晒電又熱左... 用隻3000L分出去推已OK.
水泵應該要盡量用少D為上...

check返你隻化氮個浸水位係幾多.
泡較去杯底高少少就OK...

養水呢D. 乜都唔洗理, 二個字 - 爆藻, 就係咁簡單.
不過養幾隻葵就無所謂啦...

荷蘭橙 發表於 2015-7-1 21:07
最終搞左成個下晏,算叫做完成駁好哂,唔知岩吾岩
不過最後買左DELTEC1455 同 海行HS66A(1/4HP)
都買 ...

你啲係新水,出水位有氣泡係正常。
行番一排就會無了
水冷機潛水泵放係缸內上水倉位置
水冷機出水放係網袋或頭倉都ok

論壇元老

小新1名

工作水位系:14至24cm
新化氮先杯中爆2至3天水,后杯底半寸左右。
入氣量全开
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

小新1名

蛋白機啲泡唔使調咁高
如果啲水污穢會自動打上隻杯內
啲泡調到杯底行順咗你自然會摸索到
啲珊瑚燈光線射落魚缸都有熱量
你部水冷機買大啲係正常
第日仲要預埋行豆機熱量

論壇元老

小新1名

如果唔落環
生物石就真係唔多夠
起碼要加多1.5倍生物石
除非你只養幾條魚仔

Thx Ching既建議
我會係N-Cycle依段時間玩熟佢了解多D多謝哂CHING既Youtube , 好有用

生物石個度今日落左大約25磅左右,如果1.5倍即係大約落多15磅
如果之反先再慢慢加可以嗎?定最好係N-cycle依段時間整好佢?

暫時應該KEEP住幾日落一枝biodigest , 如果想加快N-Cycle , 系咪遲D落條藍魔落去 , 可以加快個cycle ?

荷蘭橙 發表於 2015-7-1 23:34
Thx Ching既建議
我會係N-Cycle依段時間玩熟佢了解多D多謝哂CHING既Youtube , 好有用

放魚前要加番多啲生物石做境同種菌
遲早都市要加
不如早啲加
加番多啲 放多啲石加高個境
咁第日放多啲珊瑚多養多啲魚就唔使煩
如果到時有魚先搭起個境就比較麻煩煩

如果你買生物石唔係死石
唔使等行cycle,水清就可以放魚仔試下
生物石夠就無問題
你要行得穩隻缸起碼都要半年
落魚前要度番咸度唔