海水領域 SeaFishZone

樓主: 荷蘭橙
打印 上一主題 下一主題

新魚缸一問 [複製鏈接]

樓主
荷蘭橙 發表於 2015-7-4 12:08
想問問各位師兄
買珊瑚有無話邊間特別好 或 建議?

平平地可以上魚友睇下,買d粗野試下先∼∼

沙發

板凳
原來支燈係師兄你買,都冇留意個名∼∼∼
話說我又有野想借位問下,日生既水冷機可唔可以set到28度著機27度熄機?暫時我只set到相差2度,相差一度唔識set~~

地板
荷蘭橙 發表於 2015-7-6 16:36
又有問題
當初開缸個陣,屋企人話SALES推介左包貴少少既沙俾佢,
聲稱已經有菌,唔洗洗D沙可以直接車落缸 ...

放心,係正常既,你因為有厚沙底,所以必須久唔久攪攪d沙已免污染物谷向沙底,攪沙必定會有煙,但係應該好快就會清返∼∼不過白棉會好快污糟,留意唔好攪到塞住出水就可以

荷蘭橙 發表於 2015-7-6 20:06
其實d煙系咪可以清理哂佢 ? 定永遠都會有 ?

我覺得必定有!(有錯請糾正,因為我開缸都有一段時間,不過每次洗沙返法都必定有)

師兄,其實你個缸係新缸新水新儀器,我真係唔建議你攪咁多野,正常泥講你而家個缸元素方面只雖要一星期換水一次就已經好足夠(當然要睇你用咩野鹽開啦)你睇住ph,kh就已經ok,唔需要考慮太多補品既事∼∼(隨非真係差好遠),至於np問題,no2,no3就真係要等,冇辦法,你d藍魔本身就係惡,打交係好正常,加上只得佢地幾條魚,就仲更加惡∼∼po4方面正常水喉水含量應該都係0.03左右,應該唔會高,既然買左普通豆,就照比佢滾住先,我自己都係24吋缸,仲要小水過你一半,大約70l左右,我行涌加沙樽滾豆,10絛魚,二隻醫生蝦加4款大細紐扣,菇,豬肉,草皮,千手,奶咀,巨人蚌,都keep到no2=0no3=5po4=0.03,kh7-8,ph8.2-8.4,所以你都唔洗太膽心話水質唔得,比d時間養好d菌就可以慢慢加野!!

荷蘭橙 發表於 2015-7-13 14:25
題外話,我見紫苔幾靚,做過下少少RESEARCH,大概同鈣有關

想問有無法生少D啡苔而轉生多D紫苔?

紫苔係要靚水,強光同高鈣既情況下就會生,但係有紫苔都唔一定係好事∼∼所以唔洗特地養紫苔~~

痾白屎可以蒜汁浸糧,小丑肯開口食野的話就醫得到,小問題∼∼
葵好多時都會四圍走,真係冇咩計仔,盡量放向細流同有石既地方,佢一日未上石你都要睇實佢∼∼如果唔係好易出事∼∼∼
Ats,同豆機一樣,又係要養到d藻出泥先開始有用,所以慢慢觀察下先,錢多留返泥買珊瑚買魚仔好過啦∼∼