海水領域 SeaFishZone

查看: 4290|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新開缸出了點問題 [複製鏈接]

樓主
近這個月買了個2手缸,把舊缸的石換過去時唔個係咪撞到下,而家變左咁,有個少少反光位,後面摸到有少少脹咁。。。撞到應該係裂,唔會脹起左吧
48 x 20 x 30 吋,4 分厚。想知道各位是否也試過這樣?
其實,之前的小缸反光時也見過少少裂痕,都用了5,6年...但畢竟這個算是大缸,還是有點兒擔心會... ...
我把舊缸的黑小丑與青魔們都放進去了,別爆呀!!!

問題點

問題點

缸圖

缸圖

沙發
個景好靓

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

板凳
危險,唔知幾時爆缸
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

地板
qqkkfish 發表於 2015-7-8 11:42
個景好靓

砌左好耐嫁,比少少意見我,救救小弟

faiwong 發表於 2015-7-8 11:48
危險,唔知幾時爆缸

入面無凹凸, 只係出面看到好似小小凸, 佢話黑玻璃WO,但我見到有DD 玻璃紙貼唔實... ... 有無方法救救我,好光滑無痕... 如果好似上手魚缸用到6,7 年都仲無事還好,有事就..... 買左未到1個月呀, 因2手,價格就算, 但運輸很麻煩...

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

照咁講果個位都會弱D,可能玻璃生產時有defect,你試睇下玻璃面係咪有塊保護膠紙撲起,係就未必有事,再唔係試下搵玻璃舖幫你換咗件玻璃安心D。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-7-8 14:16
照咁講果個位都會弱D,可能玻璃生產時有defect,你試睇下玻璃面係咪有塊保護膠紙撲起,係就未必有事,再唔係 ...

唔該哂,今晚返去看多次...
咩魚缸可以只叫玻璃鋪換一塊玻璃咁好?
如果係,佢會唔會幫手分拆同用玻璃膠貼返新個塊落去?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

loin20409 發表於 2015-7-8 15:10
唔該哂,今晚返去看多次...
咩魚缸可以只叫玻璃鋪換一塊玻璃咁好?
如果係,佢會唔會幫手分拆同用 ...

我諗你要問下有無朋友識得玻璃舖或做缸舖啦!

faiwong 發表於 2015-7-8 15:24

OK, 收到了

faiwong 發表於 2015-7-8 15:24

好多謝c hing,  找多一點文章,發現係膠問題,『姐係呢塊跟本唔係黑玻璃』,只係貼得好靚的玻璃膠而已。因我刷走左就更反光,最後用黑膠紙貼返同埋呢次同上次唔同,上次可能係彎邊缸,所以側面有玻璃中間有痕,呢次無呢d 野
最後,我發現側看玻璃見到入面有d 波波,同埋後面有微微脹左,我諗係冷縮熱帳問題吧,不知c hing 是否也是這樣?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

loin20409 發表於 2015-7-8 19:59
好多謝c hing,  找多一點文章,發現係膠問題,『姐係呢塊跟本唔係黑玻璃』,只係貼得好靚的玻璃膠而已。因 ...

我沒有這問題,因我做物業管理,成日見到好多物料都有保護膠,貼得好既話,有時要幾年後撲起先知。