海水領域 SeaFishZone

查看: 7139|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

請問發生咩事? [複製鏈接]

樓主
頭先放工去魚街買左隻醫生蝦,返黎對水半個鐘,之後放出黎,一個小時候就死左,唔郁了
有人解答到嗎

沙發
手手腳腳都唔郁.但見到佢仲有好少好少既呼吸,已經打側左身,請問可以點樣救佢?

板凳
对温再耐d仲要对水嫁!而家夏天禁熱缸水禁凍!如果你有水冷側哂就rip

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
之前有沒有落過銅藥

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

藥固然問題.最好滴滴仔咁對水對溫.未必一定要咁.
但一定係最安全
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

缸水無落過藥情況下對水對溫要耐D,醫生蝦如水質特變會軟手軟腳然後會慢慢瓜柴!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

findkin123 發表於 2015-7-16 22:52
手手腳腳都唔郁.但見到佢仲有好少好少既呼吸,已經打側左身,請問可以點樣救佢?

其實醫生蝦好粗生
仲好養過魔魚
我覺得你魚缸溫度應該有問題
25~26度好難死的

https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

pow1234 發表於 2015-7-17 07:52
其實醫生蝦好粗生
仲好養過魔魚
我覺得你魚缸溫度應該有問題

x2

缸水冇藥
可能係水溫問題
但冇水冷,只有風扇,都成28-29度
係咪冇可能養蝦?

我都有同樣情況, 試左兩隻都係 3 個小時內死, 又對水又對溫成 2 個鐘, 水質水溫無問題

我懷疑係返屋企途中太熱所致, 我會天氣涼番 D 先再試

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

findkin123 發表於 2015-7-17 08:57
缸水冇藥
可能係水溫問題
但冇水冷,只有風扇,都成28-29度

我養過三隻。冇水冷。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

香港夏天
養珊瑚開埋燈一定過超過三十度
三十度大部蝦都頂唔蒲
養唔長
我啱啱玩無水冷機
無一隻蝦養得長
可能有人養得掂
我覺得極為小數

好傷心,一返黎就掛左....夜晚開住風扇先有25度,早上一定30度

findkin123 發表於 2015-7-17 10:10
好傷心,一返黎就掛左....夜晚開住風扇先有25度,早上一定30度

你幾多升水
一定要買冷水機
呢啲錢無得慳

60l水

如果唔諗住會擴缸
買部海利海利HC-100A
魚街有間賣緊千六蚊行貨有保
我以前玩過
我自已覺得ok唔嘈
都幾慳電

pow1234 發表於 2015-7-17 11:16
如果唔諗住會擴缸
買部海利海利HC-100A
魚街有間賣緊千六蚊行貨有保

多謝ching意見,會考慮...

findkin123 發表於 2015-7-17 11:38
多謝ching意見,會考慮...

睇你D石面沙面仲係啡苔,開缸幾耐? 醫生蝦超粗, 對溫已OK
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

bryan811 發表於 2015-7-17 11:54
睇你D石面沙面仲係啡苔,開缸幾耐? 醫生蝦超粗, 對溫已OK

開左缸個半月,已經對左溫啦,點解會咁???

對水最好2小時