海水領域 SeaFishZone

查看: 7969|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

海利水冷是否好食電 ? [複製鏈接]

樓主
自己用緊海利 99A  for 300L 水 , 平日屋企吾開冷氣時 ,部機就約半個小時制 冷一次 (缸平均有25.5 c)

請問海利機是否好食電㗎?!

沙發
計电費
W x小時=x除1000再X30天

板凳
clownfisher2010 發表於 2015-7-21 11:52
計电費
W x小時=x除1000再X30天

咁就真係無估計一日行了幾多W及幾多小時 woo.....!

地板
無咩話呢個牌子食電,標明制冷時用幾多電,視乎你魚缸降溫後keep 到幾耐溫度再上升,要重新制冷,同制冷時間要幾耐先降到所需溫度,如果你室溫,水泵各樣野一樣,用其他牌子制冷量差唔多的水冷機,用電咪又係差唔多

puikwong 發表於 2015-7-21 12:49
無咩話呢個牌子食電,標明制冷時用幾多電,視乎你魚缸降溫後keep 到幾耐溫度再上升,要重新制冷,同制冷時間 ...

但據聞 A 牌子机及某意大利机雖貴價,但耗电相继少,所以求証一下!

不過我認為半個鐘就要再制冷(如果降一度重新制冷),係太快,唔應該咁快降到一度

edlsang 發表於 2015-7-21 12:54
但據聞 A 牌子机及某意大利机雖貴價,但耗电相继少,所以求証一下!

制冷量成正比,真係唔會差得多

我覺系,一開一停

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我睇過A牌1/5匹(540W)火數高過T牌1/3匹(480W)
降溫能力又要睇散熱效益高唔高,好似海利咪算低

細火數長開機咪又一樣用多電,加上又噪又熱呢

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

正常買大魚缸一半水容量

例如300L水,水冷要600L 以上,製冷快,同电費,慳D…………

不過有$建議用A牌子

有冇C兄可解答,HC系列同HS系列既分别

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

tso_tat 發表於 2015-7-21 18:07
有冇C兄可解答,HC系列同HS系列既分别

HC=舊款
HS=新型號
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

你買水冷機
要睇下自已幾多升水
你用既潛水泵、蛋白機、豆機、led燈等等
都有heat load
你睇個spec係淨水計
乜都無計過
你玩珊瑚缸要選大一至兩級
唔係買咗番去打唔到去25度
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c