海水領域 SeaFishZone

查看: 4360|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

地毯葵一問 [複製鏈接]

樓主
想問如果養有咩要注意
聽聞好似對魚有毒 或 會食魚
同埋死都會有毒嗎 ?
Many Thanks

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
死左溶有毒,魚健康係食唔到
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-7-27 18:58
死左溶有毒,魚健康係食唔到

葵落水前要做咩?
珊瑚好似要DIP,葵要嗎?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
荷蘭橙 發表於 2015-7-28 18:22
葵落水前要做咩?
珊瑚好似要DIP,葵要嗎?

葵好似唔dip得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-7-28 18:38
葵好似唔dip得

THX
即係對一對溫就可以?

想問各位師兄
係徒手掂張地毯定點
因為今晚落水
但都幾大塊下
緊張 + 怕怕

基本上無野。但唔好長期同葵蘇有接觸。有機會你隻手會紅左同有小小刺痛

已放左落水
因為睇返d 舊post, 發覺吾少人都話試過俾他炸到
講到好似好危險甘

放心啦。唔好用手背同葵接觸就得

test123456789 發表於 2015-7-29 14:04
放心啦。唔好用手背同葵接觸就得

即係搵掌心兜住隻葵腳就可以?
因為都好大件,張開大約有十吋大左右
如果想移動佢應該點移動佢?

好奇一問,唔用手背係係咪因為手背比較敏感?

我之前都係徒手都覺得冇野,如果怕咪帶隻洗腕膠手套囉!

無錯。因為手心個面比手背粗同厚。所以可以短時間內頂到葵毒。如果葵痴左石之後想搬佢的話。可以連石般位。如果唔係就用手指甲由葵腳慢慢推。推到成隻起左佢為止

test123456789 發表於 2015-7-29 15:00
無錯。因為手心個面比手背粗同厚。所以可以短時間內頂到葵毒。如果葵痴左石之後想搬佢的話。可以連石般位。 ...

THX CHING