請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang

SPS 是否真咁難玩 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

從來唔對

Yes 一樣從來無對水
個人覺得水流好重要 無流好快燒

大流重有咩?

xuite008 發表於 2016-12-28 12:35
角是有須要對水?

好似有人講要,但我之前玩都係直車!

其實任何生物落缸都要對水,但係我覺得呢個唔係玩SPSo既重點。
水質、水溫、水流同光照,四樣條件都要兼顧到,
水質、水溫應該係養所有珊瑚o既基本條件,不過SPS要求比軟珊瑚更高,水溫唔過26, 7度,無水冷唔洗諗。營養鹽成份要盡量少,NO3, PO4, NO2等o既數值一定要零或者近零,所以定期檢測水質係指定動作,特別係開缸初期。重有唔可以養太多魚,魚口密度過高會影響水質,所以以FOT o既密度呢講,係無可能養到SPS。
流一定要大流,而且愈多愈亂就愈好,所以好o既造流或者造浪系統唔可以少。
照明系統其實係玩SPS o既最大投資,除非你用又大又熱又食電o既鹵仔,否則用光管或者LED燈,都一定要用高檔貨,至可以畀到足夠o既光照,咁至keep到大部分sps o既色。雖然好多平價LED燈抵食挾大件,但係你睇o下佢地啲示範缸有無SPS,就知支燈係咪可以達到玩SPS o既要求。好多所謂珊瑚燈,其實只夠養軟嘢。另外,唔同品種o既SPS,對光照同水流o既要求都唔同,每件都要考慮深、淺水同大、細流等o既因素呢配合翻佢落缸位置,你去一啲專賣珊瑚(特別係SPS)o既舖頭,個老闆應該可以講到畀你聽每一件SPS係要咩光度同咩流。
同玩咸水魚一樣,器材、經驗、技術、理論,樣樣都要有,不過係完全另外一套o既系統啫。

小魚毛 發表於 2016-12-28 17:47
其實任何生物落缸都要對水,但係我覺得呢個唔係玩SPSo既重點。
水質、水溫、水流同光照,四樣條件都要兼顧 ...

師兄,養角用咩鹽好?

Kwongjay 發表於 2017-9-23 16:50
師兄,養角用咩鹽好?

我自己就唔覺話特別要邊隻鹽,我本身係用廁水,不過都有用珊瑚缸用鹽呢調較鹹度。

其實所謂珊瑚缸用鹽,同一般o既FOT缸鹽最大分別,就係在於有較高濃度o既元素含量,但係添加元素己經係玩sps o既指定動作,用RT專用鹽,不過係想減低換水時o既水質變化。

所以ching其實唔須要太在意咩鹽,有錢投資落其他設備更實際。

SPS唔難
難在Keep 色

我本身養開軟體最近都想試下養硬體,希望各位師兄可以教下

fusze hing﹐前面已經講得好清楚,養到軟珊瑚o既缸,唔等於放件角、加幾滴藥水就得。FOT、LPS、SPS﹐對缸o既環境同水質要求都唔同,雖然同樣係鹹水缸,但所需要o既設備就有太大差別,可以話根本係三套唔同o既系統。

而玩角就絶對係設備器材先行,無得慳。Ching如果開缸之初係無plan過玩角,咁就請三思。

水冷、sps級數o既照明系統、足夠o既造流\浪泵、優質水源(純水機或其他,齋水喉水加鹽無咩可能玩到)﹐全部缺一不可!

預留足夠畢直,upgrade好成套系統,先搵試水角。唔好諗住平平地買兩支角返呢亂試,奇蹟唔會因為你想而出現。

其實sps指small pylop stony, 有唔小人講開sps都話係角,其實瓦Montipora.sp,南瓜腦Leptoseris.sp,豆丁cyphastrea.sp ,雀巢.等等都係sps.當然係係reef hobby 之中

hoitoo0922 發表於 2022-4-4 01:07
其實sps指small pylop stony, 有唔小人講開sps都話係角,其實瓦Montipora.sp,南瓜腦Leptoseris.sp,豆丁cy ...

ching分折正確!

不過瓦、腦、豆丁&雀巢呢啲sps對水質、光照&水流o既要求都低過一般角珊瑚好多,甚至可以話如果以SPS缸o既光度直照,有機會晒死佢地!所以除咗被介定為入門級SPS外,其實佢地更加係少數可以同LPS混養啲SPS;當然,前題係你缸LPS o既設備都唔可以太陽春啦。

補充內容 (2022-4-4 12:46):
所以如果放到呢類珊瑚入LPS缸,絶對唔等於個缸已達SPS要求。要玩角o既話,檢視&提升器材級數,仍然係指定動作。