海水領域 SeaFishZone

查看: 8377|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

新手開缸滿月了 [複製鏈接]

樓主
小弟一個月前準備養魚先開始接觸依個FORUM
由咩都唔識係甘爬文,PM問人,出POST問人,真係麻煩各位啦
頭一個月真系好多問出現,一來水唔穩定,二來加魚加得太快好好彩只有一條小丑係唔知咩情況下返左大海,唔算太大傷忘

開缸一個月經歷:
1.開缸魚5條藍魔+2隻醫生蝦 ,其中一條藍魔俾另外四條打到HIHI,游唔到水,隔離左休息
2.入手珊瑚+關刀 x 2
3.入手藍倒吊,藍倒吊被藍魔打,藍倒吊都上埋隔離
4.送走4條藍魔 ,細藍魔, 藍倒吊+新買多一條藍倒吊,火炎仙,紅寶石落缸+入手珊瑚
5.NEMO x 2 + 入手奶咀 x 2,第2日有條NEMO死左,第3日奶咀離奇失蹤,擬似造流打散哂
6.入手人工NEMO baby x 2 ,發現舊NEMO有白膜,3NEMO上兜隔離,黃倒吊入手,擬似關刀有白點

7.發現關刀咬奶咀腳,咬到佢爛哂脫離石,最後送返大海,估計之前隻奶咀一樣
8.白點大爆發,試2種方法醫,NEMO x 3 + 1條新NEMO 入Q缸100%換水+抗生素,主缸用Polyb Medic
9. NEMO白膜白點退哂 ,主缸高峰完漸漸少左白點,Polyb Medic Double份量
10. NEMO全入主缸 ,白膜NEMO已退,但又有少少似開始爛肉,兜住左,主缸白點明顯少左

甘就一個月LU,只係小弟小小分享

一個月前開缸POST:
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=57811&extra=page%3D1

今朝餵食情況:
https://youtu.be/PQ1rGEsqrAA

新入既地毯同NEMO玩
https://youtu.be/5c0bN-6i_q8

沙發
好靚

板凳
正!
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

地板
咁就一個月,不過呢個月都有好多事發生左,慢慢加油∼∼
我仲未搵到合我個缸既地毯∼∼∼多數都太巨型放唔落∼∼

傻基 發表於 2015-7-31 17:13
咁就一個月,不過呢個月都有好多事發生左,慢慢加油∼∼
我仲未搵到合我個缸既地毯∼∼∼多數都太巨型放唔 ...

我個隻其實都好巨,打平哂應該有10",但佢谷起左就好D,幾條一齊玩 :)

一個月新手你已經係優才生,我一個月嘅時候……

fungkit 發表於 2015-7-31 17:24
一個月新手你已經係優才生,我一個月嘅時候……

唔係啦
宜家仲處於白點中同NEMO有似爛肉,但感覺退緊白點,咩都無事先叫優才生 XD

開缸一個月就落咁多生物,勁

荷蘭橙 發表於 2015-7-31 17:19
我個隻其實都好巨,打平哂應該有10",但佢谷起左就好D,幾條一齊玩 :)

10吋∼∼∼∼∼好巨

關刀?唔搞珊瑚咩?

馬菲 發表於 2015-8-3 10:43
關刀?唔搞珊瑚咩?

開頭都搞,宜家又少左,咬石多

Good ~~~

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

主缸白點大爆中

其實新手跳海大部分人都曾經同樣經歷.
RUN 半年D水穩定左, RT有白點但D魚一樣健康.

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

荷蘭橙 發表於 2015-8-30 22:49
開缸又2個月啦
無隔離既魚大部份都無再白點上身了

左上角是否白點隔離盒?

左上角
後邊個果係

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老